Koca Tamanica

Mini Coca-Cola nije novost u svetu, a odnedavno se pojavila i kod nas i to kao Koca Tamanica. Lice kampanje je Marko Savić 18-godišnji direktor za zabavu u Coca-Coli. Sama kampanja ne traje dugo, ali je već stigla da izazove, mahom negativne, reakcije poput one da je sve potpuni promašaj.

Teško mi je da poverujem da bi ijedna kompanija, a kamo li Coca-Cola pokrenula bilo kakvu priču i kampanju, a da prethodno nije uradila ozbiljno ispitivanje tržišta. Nervirala nas reklama i ideja ili ne, tek kampanja je usmerena na tinejdžere i uspešno komunicira sa njima! Iz tog razloga, promovišu je tinejdžerski časopisi Bravo i Hej, Hej, OK. Kao mama jednog tinejdžera, iz ličnog sam iskustva shvatila da je cela priča dobro odrađena. Zašto? Targetirali su buduće poklonike na savršen način jer: Koca Tamanica je mala, dovoljna da im utoli žeđ, a opet i dovoljno jeftina (45dinara) da mogu da je kupe i da pojedu nešto uz nju, uz dnevni džeparac od 100-200 dinara koliko obično dobijaju. Vremenom, klinci rastu, a i Coca Cola raste sa njima, pa će se opredeljivati za 0,33l/0,5l/1,25l/2l i tako redom.

Moj sin i njegovo društvo su oduševljeni i bocom, ali i reklamnim licem – danima se između njih vodio razgovor o tome kako je neko tako mlad uspeo da postane direktor i da se pojavljuje na reklamama i slično. U vremenu u kojem živimo, kada je sve brzo i trenutno, tinejdžer Marko Savić nije iznenađujuć kao promo lice – klinci se poistovećuju sa njim i odmah usvajaju razmišljanje „Ako može on, što ne bih i ja?“. A to i jeste bila poenta i u tome su, rekla bih, uspeli. Klinci širom zemlje sada razmišljaju da i oni, možda, mogu jednog dana biti na istom ili sličnom mestu kao Marko Savić, da uspeh nije nedostižan i da će ih možda snaći i pre nego što misle.
Trendovi se menjaju i brendovi na sve načine pokušavaju da dođu do novih potencijalnih poklonika/kupaca/konzumenata. Coca-Cola na ovaj način osvaja generaciju Z – one rođene od 1995. pa na dalje kojih je – na globalnom nivou – trenutno oko 23 miliona i u brzom su porastu, što nije zanemarljivo jer, sutra će i oni odrasti i postati roditelji, a Coca-Cola će uvek biti tu. 

Comments

 1. Odgovori

 2. Odgovori

 3. By Bebika

  Odgovori

 4. By Anonymous

  Odgovori

 5. By pijem vodu

  Odgovori

 6. By Milan

  Odgovori

 7. By Anonymous

  Odgovori

 8. Odgovori

 9. Odgovori

 10. Odgovori

Ostavite odgovor