Utisci sa drugog dana konferencije Nove tehnologije u obrazovanju

Drugi dan konferencije Nove tehnologije u obrazovanju protekao je u znaku stručnih radionica i treninga, kao i zanimljivih predavanja na temu praktične primene novih tehnologija u svakodnevnom radu sa decom i mladima.

utisci-sa-drugog-dana-konferencije-nove-tehnologije-u-obrazovanju-m

Jedno od najzanimljivijih predavanja tokom jučerašnjeg dana održao je Nikolaus Dimitriadis koji je pričao o tome da li je i koliko naš mozak spreman za učenje i predavanje, objašnjavajući primarno nastavnicima koji su načini za korisniju upotrebu mozga u pripremi samih sebe i nastave za svoje đake.

Imamo mozak za razmišljanje? Pa, istina je da mozak ne poscvećuje mnogo vremena razmišljanju, svega 5%! Pa, šta onda radimo sa preostalih 95%? Naš mozak nije napravljen za razmišljanje, razmišljanje je samo jedan od dobrih alata, ne čak ni prioritetnih. Naš mozak, prosto,  nije napravljen za razmišljanje već  za opstanak i da nam unapredi živote na bolje. S tim u vezi, treba se zapitati zašto smo toliko našeg obrazovanja bazirali na obuku i oblikovanje tih 5% i šta smo uradili tokom obrazovnog sistema da podstaknemo ostalih 95%? Šta radimo da obučimo i istreniramo preostalih 95% mozga i jesmo li ih uopšte svesni?

Drugo predavanje koje je na mene ostavilo utisak bilo je ono od profesorke Aleksandre Mihajlović, koja nam je prestavila nekoliko konkretnih primera na koje načine su deca usvojeno znanje iz gradiva primenili i prikazali tokom odgovaranja. Primeri koji su primenjivi, ne samo na časovima srpskog jezika, već se mogu koristiti i u svim ostalim predmetima:

Milan Petrović, profesor srpskog jezika iz srednje škole Svetozar Marković, imao je zanimljivo predavanje o Vučilu, mobilnoj aplikaciji – igrici,  koja decu na zabavan i interaktivan način uči srpskom jeziku i pravopisu i koja pokriva sve delove pravopisa. Besplatna, laka za korišćenje i preko potrebna za našu decu koja, nažalost, pravopis ne znaju. A za one koji imaju zebnju da bi igre mogle zameniti nastavnike, to se svakako neće desiti, igre poput Vučila su tu da deci pomognu na interaktivan način, a nastavnicima daju jedan bolji i dublji uvid u to šta deci nedostaje i koji deo pravopisa možda ne razumeju a koji treba dodatno obraditi.

Ani Rautinen, gošća iz Finske, danas nam je govorila o tendecijama menjanja i napredovanja obrazovanja u narednih 100 godina i o tome šta će se sve dešavati, a na osnovu istraživanja rađenog u saradnji sa British Councilom.

Uporedo sa predavanjima, na sajamskom delu konferencije Nove tehnologije u obrazovanju, održavane su zanimljive stručne radionice za nastavni kadar ali i za samu decu, od Microsofta, preko Fondacije Tempus pa sve do Lego Education  za koje je u Srbiji zvanični distributer Kreativni centar.

Zasebnim tekstom  ću se pozabaviti sajamskim izlagačima koji su predstavili nova, zanimljiva i drugačija inovativna rešenja za pristup nastavi i radu sa decom, a do tada, danas pratite treći i poslednji dan konferencije Nove tehnologije u obrazovanju putem streama na sajtu British Councila.

Save

Save

Leave a Reply