Veštine pisanja – kako naučiti druge da pišu na ispravan način?

devojka sedi na krevetu i uči veštine pisanja na računaru

Da li svi posedujemo veštine pisanja i znamo li osnove koje obogaćuju i unapređuju ovu važnu tehniku?

Živimo u vremenu u kojem su nam dostupne najrazličitije metode i alati za unapređenje veštine pisanja – ponajviše zahvaljujući digitačnoj transformaciji. Upravo je to ono nešto što sam želela da podelim sa vama u ovom tekstu.

Kao neko ko uči druge kako da pišu /primarno za web/, integritet i originalnost su neophodni kvaliteti i nešto što pokušavam da usadim u sve svoje polaznike. U svojim predavanjima, na radionicama i treninzima pružam najrelevantnije i korisne informacije uz set alata i metoda koji polaznicima pomažu da postanu kvalitetni pisci web sadržaja i content marketari. Pored toga, pružam im i pomoć i mentorstvo putem zatvorenih grupa na društvenim mrežama, pre svega, na Facebooku. To je konsultantski tip poslovanja koji savršeno funkcioniše u manjim grupama i intezivnom tipu prenošenja znanja. Međutim…

Pre izvesnog vremena, bila sam u pregovorima za gostujućeg predavača na jednom od lokalnih fakulteta i to me je navelo da pomislim kako ovaj dosadašnji tip podrške nije održiv u akademskom okruženju. A onda sam se setila.

Prošle godine sam, na poziv British Counsila, bila jedan od zvaničnih blogera konferencije Nove tehnologije u obrazovanju tokom koje sam, na licu mesta, bilal u prilici da se upoznam na koji način digitalna transformacija utiče i menja obrazovanje kao takvo. Ne samo u svetu, već i kod nas u Srbiji, obrazovanje se menja, zahvaljujući inovativnom nastavnom kadru, kao i čitavom setu alata, softvera i metoda koje nastavnici i profesori koriste. Među brojnim primerima, posebnu pažnju mi je privukla jedna specifična tehnologija koja služi kao mentorski alat za nastavnike i učenike, studente. To me je dalje navelo da pomislim na koliko bi se načina moje i naše obrazovanje razlikovalo da smo tako nešto imali u vreme kad smo mi pohađali školu. Da imamo takav jedan alat koji nastavnici koriste kako bi oblikovali i unapredili pisanje učenika, vodili kroz sve procese sticanja ove veštine, dali personalizovane komentare mimo učionice i same škole.

Tokom dva dana konferencije, provela sam dosta vremena razgovarajući sa ljudima koji su stvorili ovu tehnologiju i veoma lepo su mi objasnili na koji način se može primeniti u svakodnevnom radu sa učenicima i studentima. Bukvalno kao asistent nastavnom kadru za, ne samo mentorstvo pri pisanju, već i za ocenjivanje, proveru kvaliteta rada, online podršku kad god zatreba ili se za to ukaže potreba. Jedno mesto na kojem učenici dobijaju kompletne savete (ali i kritike), usmeravanja, komentare i, uopšte, kvalitetan feedback o svojim radovima. Nešto više o alatu i načinu njegovog funkcionisanja možete videti u ovom kratkom videu:

Samo zamislite kakve sve mogućnosti ovaj alat može da pruži, kako u prevazilaženju prepreka na putu do kvalitetnog, dobrog pisanja, tako i u savremenom načinu učenja i mentorstva učenika i studenata.

Primera radi, učenici dobijaju svoj predlog zadatka na mreži, nastavnik ga direktno prima, i pomoću asistenta za reviziju im pomaže da ih poprave i završe na najbolji mogući način. I, bez obzira da li se učenik ili nastavnik koji čita ovaj tekst, toplo preporučujem da pogledate demo panel i detaljnije se upoznate sa ovim zanimljivim alatom i tako proverite da li funkcioniše za vas.

Možda se pitate zašto bismo se “mučili” i koristili alate poput ovog kakav je Turnitin?

Iz mog ugla, a verujem da je tako i kod vas, želimo samo najbolje za svoje učenike i polaznike. Želimo da ih naučimo i da usvoje suštinske vrednosti i principe dobrog pisanja i originalnog razmišljanja. Takođe, želimo da ih naučimo da ovladaju svim raspoloživim alatima, metodama i tehnikama i osposobimo ih za rad u savremenom okruženju. A zahvaljujući digitalnoj tehnologiji, to je danas moguće na kvalitetniji i produktivniji način.

A kako je ovo tekst o veštinama pisanja, završila bih ga uz set nekih osnovnih saveta za unapređenje pisanja koje dajem i svojim polaznicima.

  • Reči su moćan alat i treba ih koristiti obazrivo i uz punu odgovornost. Čitajte što više – i često, proširite svoj rečnik i tako ćete unaprediti svoje pisanje.
  • Neophodno je da poznajete temu koju obrađujete. Ovo je jedan od onih saveta koje ne mogu dovoljno da naglasim i podvučem, poznavanje teme je osnova kvalitetnog pisanja. Bez toga i dobre pripreme, tekst koji napišete biće lošeg kvaliteta i neće doneti očekivane rezultate, budite sigurni.
  • Vežba dovodi do savršenstva, a to se odnosi i na pisanje. Pišite svakodnevno, budite dosledni i posvetite mu dovoljno vremena. Na ovaj način, unapredićete svoje pisanje i dovesti ga iz stanja proseka do visoko-kvalitetne veštine.
  • Jedino bolje od vežbanja jesu obrada i uređivanje napisanog teksta. Veština koja jednostavno pisanje pretvara u jasnu, konkretnu i razumljiviju formu izražavanja i izvor traženih informacija. Uređivanje i prepisivanje već napisanog teksta vas bukvalno uči kvalitetnom pisanju i to jedna od onih stvari koje svima preporučujem. Da ne govorimo o tome kako je neophodno da tekst bude gramatički i pravopisno ispravan, a što ovom tehnikom upravo proveravate.

Ovi saveti, uz pomoć digitalnih alata, zajedno doprinose da se umanji pojava neautentičnih i neoriginalnih radova, da ne kažem plagijata, a što je samo posledica lošeg pisanja. Nedostatak vremena, nepripremljenost ili nepoznavanje teme su upravo ono što učenike i studente navodi da “pozajme” tuđ rad. Na nama je da ih naučimo kako i zašto to da ne rade, bez da ih automatski zbog toga kažnjavamo. Na nama je da ih naučimo da ne posežu za lakim rešenjima. Turnitin je upravo jedan od alata koji nam u tome direktno pomaže.

I za kraj, ove godine, ovogodišnja konferencija se dešava 8. i 9. juna u Beogradu. Ako ste zainteresovani, pogledajte da li se još uvek možete prijaviti za učešće (besplatno je) i pristup predavanjima, radionicama internacionalnih predavača. Ujedno, ako vam je tehnologija koju sam opisala zanimljiva, na jednom od štandova će biti i njeni developeri za sva pitanja i dodatna pojašnjenja.

Vidimo se tamo!

Kliknite ovde za englesku verziju teksta

2 thoughts on “Veštine pisanja – kako naučiti druge da pišu na ispravan način?

  1. Omnisoft

    Veoma zanimljiv alat, i korisni saveti. Često ne proveravamo ono što smo napisali jer se možda plašimo da nam se napisano posle detaljne provere neće dopasti i da ćemo morati iznova da pišemo.

Leave a Reply