Digital Day 2015 – gde je taj ROI

Za nama je Digital Day 2015, jedina lokalna konferencija namenjena digitalu i interaktivnom advertajzingu i konferencija koja je, ove godine, dovela stručnjake iz Twittera i Facebooka.

 

Tema ovogodišnjeg Digital Day 2015 odnosila se na povrat investicija u digitalu iliti taj, uvek opterećujući, ROI. Iako mislim da konkretan odgovor na to pitanje nismo dobili, panelisti i učesnici su itekako opravdali renome koji ova konferencija ima.

O čemu je sve bilo reči?

Digital Day 2015 započeo je istraživanjem stanja tržišta digitalnog oglašavanja koje je pokazalo da se u Srbiji (konačno) prepoznaje značaj digitala jer je tržište oglašavanja poraslo čak 12% u odnosu na 2013. godinu i prošle godine je iznosilo 18.2 miliona eura, što je odlična cifra i sjajan podatak. Detalje ovog istraživanja izneo nam je Vladimir Aranđelović, direktor digitala u agenciji Direct Media. Nakon njega, usledilo je predavanje Pawela Kolenda, direktora istraživanja IAB Poland, koji je govorio o rezultatima izveštaja o digitalnom tržištu u Evropi (uključujući i Srbiju). Tu smo saznali da je korišćenje interneta u samom vrhu aktivnosti u slobodno vreme; zatim, da za surfovanje netom pretežno koristimo mobilne telefone (o čemu sam prošli put pisala); da sve više istovremeno pratimo TV i konzumiramo sadržaj na internetu.. Iskreno se nadam da će nam biti dostupna sva predavanja na sajtu IAB, jer su izneti podaci pravo malo blago za marketare.

image

Remco Steen ispred Telegraafa nam je govorio o promenama u oglašavanju i načinu na koji ovaj medij danas funkcioniše, ističući kako je sve postalo digitalno i orijentisano ka informacijama.

Glavni, centralni panel Kako maksimizirati digitalni ROI okupio je stručnjake iz različitih branši i otvorila su se mnoga interesantna pitanja, ali i zaključak da je lepota digitala (između ostalog) u tome što je (gotovo) sve merljivo. Po mom mišljenju, panel je trajao kraće nego što je trebalo jer, kad na jednom mestu imate stručnjake poput Ivana Rečevića ili Gorana Jankuloskog, mogli biste ih slušati ceo dan 🙂

image_4

Predavanja koja su na mene ostavila najveći utisak su Novine u Twitter advertisingu koji se pretvorio u podjednako – ako ne i više – zanimljivosti i case study izlaganja o ovoj platformi. Izlagač je bio Scott Thwaites iz Twitterovog ogranka u Dablinu koji nam je izneo neke zanimljive primere na koji način Twitter doprinosi buzzu, podizanju svesti, građenju i održavanju brenda i još mnogo toga.

HINT (neki od primera):

– Ryan Mason, umesto po debitantskom igranju za Englesku, napravi buzz zbog tetovaže

– Devojka koja je, umesto CV-ja, za posao aplicirala receptom Jamiea Olivera

Belo zlatna ili crno plava haljina

– Australijske ajkule koje tvituju kad su u blizini obale, da upozore turiste

Fudbalsko Twitter nadmetanje zarad osvetljavanja stadiona u bojama kluba koji sakupi više tvitova

Scott je dalje pričao o novinama na Twitteru i šta one znače u poslovnom smislu, navodeći mogućnosti koje pruža grupni DM chat ili slanje DM poruka osobama koje vas ne prate; a bilo je reči i o novom video streaming servisu, Periscope. Da nisam bila brzopleta (kao što jesam), sada biste gledali njegovo predavanje koje sam uživo streamovala upravo preko Periscopea (i pratilo ga je 79 ljudi!), međutim, nisam se setila da unapred odobrim automatsko snimanje predavanja u telefon, niti sam ga – po njegovom završetku – manuelno snimila.

digital_day_2015

Usled toga, snimak možete pogledati još koji sat na ovom linku (i ako imate iOS aplikaciju), nakon čega se trajno briše sa aplikacije. Čovek se uči dok je živ.

image_5

Nakon Scotta, usledilo je predavanje Alexandera Karageorgisa iz Think Digital, a na temu Facebooka i njegovog učinka na digital okruženje. Trenutno ne postoji platforma koja može bolje da okupi, targetira i dođe do populacije 18-35 godina od Facebooka, a da ne govorimo kako ovu društvenu mrežu mesečno poseti skoro 1.2 miliona jedinstvenih korisnika! Bilo je reči i o prednostima  video sadržaja postavljenog direktno na Facebook, u odnosu na onaj koji podelimo linkom i kako ovaj način objava doprinosi TV programima u smislu jasnih i konkretnih podataka koliko je ljudi i koliko dugo konzumiralo postavljeni sadržaj i slično.

Ono što se mesecima nagoveštavalo i o čemu se pričalo jeste da je internet, pa i čitav svet – kao i Srbija (69% nas preko telefona pristupa internetu), postao mobilan i da se, s tim u vezi, moramo usmeriti u tom pravcu. Google izmene u algoritmu i davanju prednosti responsive sajtovima samo je deo te priče.

Sve u svemu, odlična konferencija za nama, sa dosta korisnih inputa, otvorenih pitanja i dilema, kao i inspirativnih zaključaka. Još jednom, hvala Samsung Srbija na pozivu, a više detalja o svim panelima možete pročitati kod Ivana.

Leave a Reply