Šta je Content Marketing iliti marketing sadržajem?

Šta je Content Marketing iliti marketing sadržajem i u kojoj meri je važan za vaš posao/brend/uslugu?

Termin koji je značajnije prisutan nešto duže od 5-6 godina, Content Marketing iliti marketing sadržajem predstavlja kreiranje takvog sadržaja čiji je primarni cilj da ostavi utisak, proizvede relevantnu vrednost i na taj način “proda” ideju proizvoda određenoj ciljnoj grupi, za razliku od tradicionalnog marketinga čiji je cilj da proda sam proizvod.

šta-je-content-marketing-v

Iako nije tu od juče, Content Marketing je posebno u fokusu ove, 2015. godine iz prostog razloga što stari načini marketinga i reklamiranja više “ne piju vodu” i nisu dovoljni. Ljudima je preko glave napadnog reklamiranja, marketing poruke koje su izvikane i prežvakane XY puta, komunikaciranje samo radi prodaje; javnost želi smisao, želi pažnju, želi zabavu i dobru informaciju.

Content Marketing može biti u formi članka, blog posta, ebooka, videa, infografika, PPT prezentacije na SlideShareu, newslettera, emaila, izveštaja.. i ima jasan cilj da poveća vidljivost brenda/proizvoda/usluge/ličnosti, stvori međusobnu povezanost i razumevanje zarad uspostavljanja kvalitetnog odnosa koji se kruniše prodajom/konzumiranjem onoga što prodajete.

Znajući da nam je pažnja kao u zlatne ribice i da tradicionalne metode nisu učinkovite kao ranije, Content Marketing može i jeste način da izazovemo i zadržimo pažnju – pružajući sadržaj koji je jasno targetiran, smislen i relevantan i koji ima značenje i vrednost za onog kojem je namenjen.

šta-je-content-marketing-v1

Kako sve ovo i dalje nekima može delovati nejasno i zbunjujuće, evo primera koji će lakše dočarati o čemu pričam 🙂

Dumb Ways To Die
Sigurna sam da ste ne samo naleteli na neki od ovih videa, već i znate pesmicu napamet (čak i vaša ili komšijska deca). Prisutne od 2012., ove naizgled morbidne pesmice kao iz neke igrice su, u stvari kampanja australijske železnice za podizanje svesti o bezbednosti na prugama 🙂 I, ako niste znali, kampanja je bila (i ostala) toliko uspešna, da je smanjila nesreće i stopu smrtnosti za čak 21% i doprinela da 1 milion mladih obeća da će povesti računa o bezbednosti u blizini pruga i voznog saobraćaja!

Moja Firma
Novi portal iza kojeg stoji kompanija Telenor jedan je od najboljih lokalnih primera uspešnog Content Marketinga. Osmišljen kao portal podrške za sve sadašnje i buduće preduzetnike, Moja Firma je okupila tim ozbiljnih stručnjaka iz sveta društvenih mreža, marketinga, PR-a, ljudskih resursa, pravnih i računovodstvenih regulativa, sa ciljem kreiranja baze znanja i korisne dokumentacije o svim relevantnim temama o i za poslovanje u Srbiji.

Šta i kako Content Marketing radi?

Imate proizvod ili uslugu za koju želite da se čuje i proda – krećete od ideje. Ideju pretvarate u sadržaj koji potom promovišete radi prikupljanja posetilaca od kojih pravite potencijalne kupce. Kreirate dodatni sadržaj koji treba da im je zanimljiv, relevantan i bitan, zainteresujete ih dovoljno dobro da vam ostave kontakt informacije (ebookovi, newsletteri, webinari..). Ako ste i to uradili kako treba, daljim osmišljavanjem i kreiranjem relevantnog sadrćaja zainteresovane posetioce ćete impresionirati i konvertovati u potencijalne kupce i korisnike vaših usluga. Jednostavno, zar ne? 🙂

šta-je-content-marketing-v2

Znači, Content Marketing iliti marketing sadržajem:

  • prikuplja podatke potencijalnih klijenata
  • povećava vidljivost i prepoznatljivost
  • gradi kredibilitet
  • gradi bazu kupaca

Kreiranje sadržaja u digitalnom svetu postalo je kreativnije i za uspešno plasiranje marketinga na ovaj način, više nije dovoljno “samo” napisati neki tekst ili snimiti video. Imajući u vidu da svi koristimo i zavisimo od Gugla, sadržaj koji kreiramo neophodno je optimizovati za pretraživače i ljude koji ih koriste. Upravo na onaj način koji preporučujemo na našim Extended Skills radionicama o SEO Copywritingu, veštini pisanja za web i kreiranja različitih tipova sadržaja, koja je usko vezana za content marketing.

Nadam se da vam je ovaj tekst pomogao i podstakao da, ako već niste, krenete sa content marketingom. U slučaju da ne znate kako, kontaktirajte me i radićemo na tome zajedno 🙂

This post is also available in: English

1 Comment

  1. Kada očekivati prve rezultate digitalnog marketinga? - Laganoo

    […] Content Marketing (marketing sadržajem) […]

Leave a Reply