Da li nova MTS kampanja plaši javnost?

Na ulicama i TV kanalima, nedavno se pojavila nova MTS kampanja koja javnosti implicira štetno zračenje mobilnih telefona. Da li je baš tako?

 

da-li-nova-mts-kampanja-plaši-javnost-m

Pođimo redom.

MTS kao kompanija koja se bavi prodajom usluga mobilne telefonije želi da učvrsti kredibilitet kod postojećih i stvori isti kod novih klijenata, pa se tako dosetila da osmisli kampanju Biraš kako komuniciraš, koja će biti informativna, zanimljiva i potpasti pod kategoriju društveno korisne kampanje, jer proizvodi dodatnu vrednost i vraća nešto zajednici od koje zavisi – u ovom slučaju, informiše o štetnosti mobilnih telefona istovremeno edukujući o pravim načinima njihove upotrebe. Kako znam? Tako što su na samom sajtu izneli sledeći podatak:

 

Kampanja „Biraš kako komuniciraš“ Telekoma Srbija, u saradnji sa ETF-om i resornim ministarstvom, pokrenuta je kako bi se podigla svest javnosti o izvorima elektromagnetnog zračenja, uz osnovne savete kako se što manje izložiti zračenju mobilne telefonije koja je postala nezaobilazni deo savremenog života.

 

Odlična ideja, koja u realizaciji nije ispala baš kako treba.

 

Šta ovde nije u redu?

Priča o štetnom zračenju i opasnostima korišćenja mobilnih telefona nije priča od juče i već nebrojano puta je pobijena teorija po kojoj spavanje sa telefonom, držanje istog na uvetu dok pozivamo broj i slično izazivaju zdravstvene probleme, čak je i zvanična zdravstvena organizacija za rak objavila korisna objašnjenja i zaključke da ne postoje zvanične tvrdnje ni konkretni dokazi koji upućuju da su elektromagnetni zraci koje mobilni telefoni ispuštaju opasnost po zdravlje i rizik od dobijanja raka, a prvo zančajnije istraživanje je pokrenuto tek 2010. godine.

 

 

Insistirajući na tome da mobilni telefoni zrače toliko da ih ne treba koristiti na način opisan u kampanji i reklamama, MTS kod jednog dela populacije može izazvati paniku i strah – čemu to?

Između ostalih, Institut za fiziku je dao svoje mišljenje o ovakvim i sličnim tvrdnjama na svom sajtu, dok je kompanija uSwitch (bavi se poređenjem cena usluga grejanja, potrošnje struje i telefona), iznela podatak u kojem navodi da ne postoje jasni dokazi da korišćenje mobilnih telefona izaziva štetne posledice za ljude.

 

Navodeći tvrdnje da elektromagnetni zraci štete, uz uputstva kako ih limitirati, bez da jasno i nedvosmisleno dodate da za te tvrdnje ipak ne postoje i konkretni dokazi, sasvim sigurno može izazvati zbunjenost, paniku i strah.

 

Što se tiče samih elektromagnetnih zraka koje mobilni telefoni emituju, neko daleko stručniji od mene dao je mišljenje o tome. Istok Pavlović, po struci inženjer nuklearne fizike, izneo je sledeće mišljenje:

da-li-nova-mts-kampanja-plaši-javnost-v2

Da li ste primetili novu MTS-ovu kampanju i šta mislite o njoj?

  • fotografije preuzete sa zvanične Facebook stranice Biraš kako komuniciraš.
5 Comments

Ostavite odgovor