Instagram ili Pinterest?

Svi znamo da se bez Facebooka i Twittera, nešto manje Google+ i LinkedIna danas ne može. A šta je sa Instagramom i Pinterestom i gde se oni uklapaju u celu social media priču, za koga su adekvatni, a ko treba da ih preskoči? Evo detalja i korisnih podataka, pa zaključak izvedite sami.

Instagram
Prema podacima iz juna ove godine, Instagram ima 130 miliona aktivnih korisnika mesečno, sa 16 milijardi objavljenih fotografija od njegovog nastanka! Ova društvena mreža se razlikuje od ostalih po tome što je čitav akcenat na fotografijama i u odličnoj je simbiozi sa uvek popularnim hashtagovima, što vam daje nepresušni vid zabave istraživanja i otkrivanja novih korisnika, ideja…

 
Za razliku od samog početka, Instagram danas privlači uglavnom mlađu populaciju – onu do 30 godina, a osim zaljubljenika u fotografiju, najzastupljenije su devojke koje se bave šminkanjem, modni dizajneri, modne radnje i tzv. selfie tinejdžeri – zaljubljenici u sebe koji vole sa svima da dele svoje autoportrete.
Korisnici Instagrama  vole interakciju sa brendovima i „kačenje“ fotografija svojih miljenika, pa tako #cocacola ima gotovo 2 miliona fotografija, #starbucks preko 4,5 miliona, #hm gotovo milion… Instagram je odlična platforma za podizanje svesti i veće prisutnosti brenda, direktnu interakciju sa fanovima i odličan kanal za direktnu promociju.
Pinterest
Prema podacima iz jula ove godine, Pinterest ima oko 70 miliona korisnika. Ova društvena mreža takođe svoj akcenat stavlja na vizuelni doživljaj, sa tom razlikom što korisnici sami uređuju svoje table, dele ih, pozajmljuju tuđe, kače sve ono što im se sviđa širom interneta. Ono što je karakteristično za Pinterest je da privlači mnogo saobraćaja na vašu web stranicu, upravo zahvaljujući toj činjenici da kada se nešto sa vaše stranice okači na ovoj društvenoj mreži, ujedno se kači i link ka originalnom izvoru. Procene kažu da Pinterest privlači više saobraćaja nego You Tube, Google+ i LinkedIn zajedno!

U moru opijajućih i zanimljivih pinova, na Pinterestu su najzastupljeniji oni koji se tiču kuvanja i recepata, DIY&Craft projekata, mode, frizure, uređenja doma…Najaktivniji korisnici su žene tridesetih godina i one nešto starije, što ovu društvenu mrežu čini pravom marketinškom oazom za sve one brendove kojima su ciljne grupe upravo žene. Dodatna zanimljivost Pinteresta je i ta što brendovi mogu postaviti i cene za svoje proizvode na tablama, što korisnicima dodatno olakšava odluku za kupovinom i ako se odluče pozitivno, dovoljno je da kliknu na fotografiju koja će ih dovesti pravo do sajta.

Pre nego što se pojavite na ovim društvenim mrežama, neophodno je uraditi detaljnu analizu – nemojte otvarati naloge samo zato što je i vaša konkurencija na ovim društvenim mrežama ili zato što je to sada trend. Uradite strategiju kojom ćete utvrditi ciljnu grupu kojoj se obraćate; postavite jasne i lako merljive ciljeve: da li je to prodaja, veća prepoznatljivost brenda; ključne poruke – pa tek onda vidite koja vam od ove dve društvene mreže više odgovara.

Samo zato što su obe besplatne ne znači da treba po defaultu da ste na njima. Potrebno je dosta vremena, truda, ulaganja i ideja da bi se sve uradilo kako treba i videli konkretni rezultati – a to košta.

1 Comment

  1. Svetlana Zec

    Pinterest!
    Što i nije čudo ako se uzme u obzir da sam žena i da imam kulinarski sajt 🙂

Leave a Reply