Digitalna pismenost za decu i odrasle

digitalna-pismenost-za-decu-i-roditelje

Koliko je digitalna pismenost ozbiljno zastupljena u našem društvu, znaju li deca i roditelji dovoljno i kako se sve možemo kvalitetno informisati i učiti o tome?

Ovo su neka od pitanja koja, unazad nekoliko godina, i sama postavljam i slušam – u razgovoru sa drugim roditeljima, prijateljima, u školi, u Savetu roditelja… I, da ne bi sve ostalo samo na (do kraja neodgovorenim) pitanjima, odlučila sam da uradim nešto po tom pitanju, dam doprinos temi, inspirišem i ohrabrim i druge da urade isto – u domenima u kojima se sami bave.

O čemu se, tačno radi?

Kao neko ko je bezmalo dve decenije profesionalno u internet/digital vodama, a uz to i sama roditelj, važno mi je da mi deca, samo okruženje u kojem se nalazimo, bude u dovoljnoj meri digitalno pismeno i opismenjeno. Digitalna pismenost koju prenosim na druge mi je i profesionalna obaveza, koju želim da proširim ne samo na klijente sa kojima radim, već i na roditelje koje poznajem, i na njihovu decu.

Usled toga, a kako sam i članica Saveta roditelja u školi u koju mi deca idu, pored serije radionica/predavanja sa đacima starijih razreda, osmislila sam i napravila online priručnik: Digitalna pismenost za decu i roditelje. Inicijalno, ovaj priručnik namenjen je roditeljima i zaposlenima u školi, međutim, sada idem korak dalje i dajem ga svim zainteresovanima da se upute u pravila, preporuke i smernice pismenosti i dobrog ponašanja na internetu.

Digitalna pismenost za decu i roditelje

Budući da zagovaram kako društvene mreže ne treba zabranjivati, prirodno je da ovakav jedan priručnik napravim, kao potvrdu svojih tvrdnji, zalaganja, učenja. Povod je, nažalost, bio tragičan sled događaja koji nas je zadesio 03. maja, a jedina želja da – na svoj način – pomognem i doprinesem stvaranju jednog boljeg, zdravijeg (pa makar i samo online) društva.

digitalna-pismenost-za-decu-i-roditelje-digitalno-nasilje

Priručnik Digitalna pismenost za decu i roditelje se sastoji od 33 stranice u kojima detaljno objašnjavam i šta je digitalna pismenost, koji su joj ključni elementi, zašto je važno da se opismenimo za internet i društvene mreže. Sve potkrepljujem relevantnim i prilično važnim istraživanjima koja se tiču naše dece, a u vezi korišćenja društvenih mreža; kako komunicirati online, primetiti, odnositi se i prijaviti vršnjačko nasilje.. Sam priručnik sadrži i konkretan set preporuka i saveta za bezbedan boravak na internetu, preporuke za sajtove i aplikacije za zaštitu dece online, kao i listu relevantnih izvora i linkova za dalje informisanje i učenje o digitalnoj pismenosti.

Kako do svog primerka priručnika?

Sve što treba jeste da popunite formu ispod kako biste preuzeli dokument u PDF formatu.Takođe, podelite ovaj tekst sa svima za koje mislite da će im Priručnik biti od koristi: vašim ukućanima, prijateljima, drugim školama i institucijama – zašto da ne.

Pročitajte, prostudirajte i pišite mi kakvi su vam utisci. Istovremeno, pozivam vas da u komentarima ostavite vaše predloge i preporuke do daljih izvora, kao i vaše savete za bolje digitalno opismenjavanje dece i odraslih. Hvala.

3 thoughts on “Digitalna pismenost za decu i odrasle

 1. Marija Aska

  👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻💛

 2. Наташа

  🏆Браво!

  1. Ivana Ćirković

   Hvala, Nataša!

Leave a Reply