Projekat #LifestyleSerbia – iz mog ugla

Krajem septembra dobila sam ponudu i poziv da mi jedno od dece bude deo kampanje TOS-a za promociju Srbije koju sam rado prihvatila i Nikola je tako postao deo divne #LifestyleSerbia priče koja je danas dobila i jednu ne baš tako divnu konotaciju. Šteta.

Kada ste zadnji put čuli, videli ili pročitali o nekoj lepoj ideji/kampanji/projektu koji popularizuje Srbiju i predstavlja je u nekom drugačijem i lepšem svetlu nego inače? A kada ste zadnji put čuli za neko negodovanje, kritiku, omalovažavanje, pa i direktno blaćenje bilo kakve ideje ili poduhvata? Nikako da se izvučemo iz tog malicioznog „da komšiji crkne krava“ stava i pogledamo stvari onakve kakve jesu. Umesto toga, nasedamo na neproverene priče i osuđujemo devojke koje su „iz državnog budžeta dobile čak 1.250.000 dinara za sajt od 40$!

 
Ne znam detalje o uslovima tendera niti šta kampanja sve podrazumeva, kao što nemam ni potrebu da znam. Za učešće u kampanji nisam plaćena, nisam tražila, niti mi je to ponuđeno – ovo ističem samo da bih se ogradila od potencijalnih zluradih komentara. Meni lično se cela priča jako dopada jer je inspirativna i na krajnje jednostavan i otvoren način prikazuje našu prelepu Srbiju onakvom kakva ona jeste, viđenu očima svih nas koji se u kampanju uključimo. U moru ružnih vesti i surove realnosti kojom smo svakodnevno okruženi, neke vedrije, zabavnije, bolje i lepše slike se trude da sruše predrasude o Srbiji koje imaju svi ljudi preko njenih granica. Zar to nije za pohvalu, a ne osudu?

  

Prevedeno u eure, devojkama je za projekat – ne temu – isplaćena suma od nepunih 11.000 eura. Da, stoji da je cena templejtailiti WP teme 40$, ali ona je samo jedan delić sveobuhvatne kampanje koja još zvanično nije ni predstavljena, niti se o njoj više detalja zna. Šta je sa samom idejom i šta je sa njenom realizacijom? Sa kreiranjem strategije i njene implementacije, odabira lokacija, troškovima putovanja i prenoćišta, dnevnicama, tehničkim i troškovima fotografije i njihove obrade, dizajna, promovisanja putem online i offline kanala, animiranjem blogera i online zajednice da šire buzz? A da li mislite da postoji i neki preciziran vremenski period vođenja same kampanje, pa tek onda na sve to, i uračunata njihova zarada? Da je to tako lako i jednostavno, pa svi bi se bavili time, prijavljivali na tendere i „pobeđivali“. Sa druge strane, ko nama, bilo kome, brani da pratimo javne tendere i prijavljujemo se sa nekim svojim idejama i vizijama? 

 

Zvanično predstavljanje kampanje tek predstoji. Za to vreme, od 3. novembra kada je sajt počeo sa radom pa do danas, na Instagramu je postavljeno već više od 600 fotografija pod #LifestyleSerbia hashtagom, na Twitteru je imala 282 objave, dok je na različitim sajtovima, portalima i blogovima – domaćim i stranim, postavljeno više od 15 objava, sa mahom pozitivnim utiscima.

Lako je kritikovati  i negodovati iz fotelje i sa one strane ekrana, pričati „Ja sam to mogao/la bolje“, „Ma, ja bih to besplatno“ i slične stvari. Pokrenimo se i uradimo i mi nešto konkretno, umesto da večito pljujemo na tuđ trud i rad.

One Comment

Ostavite odgovor