Projekat #LifestyleSerbia – iz mog ugla

Krajem septembra dobila sam ponudu i poziv da mi jedno od dece bude deo kampanje TOS-a za promociju Srbije koju sam rado prihvatila i Nikola je tako postao deo divne #LifestyleSerbia priče koja je danas dobila i jednu ne baš tako divnu konotaciju. Šteta.

Kada ste zadnji put čuli, videli ili pročitali o nekoj lepoj ideji/kampanji/projektu koji popularizuje Srbiju i predstavlja je u nekom drugačijem i lepšem svetlu nego inače? A kada ste zadnji put čuli za neko negodovanje, kritiku, omalovažavanje, pa i direktno blaćenje bilo kakve ideje ili poduhvata? Nikako da se izvučemo iz tog malicioznog „da komšiji crkne krava“ stava i pogledamo stvari onakve kakve jesu. Umesto toga, nasedamo na neproverene priče i osuđujemo devojke koje su „iz državnog budžeta dobile čak 1.250.000 dinara za sajt od 40$!

 
Ne znam detalje o uslovima tendera niti šta kampanja sve podrazumeva, kao što nemam ni potrebu da znam. Za učešće u kampanji nisam plaćena, nisam tražila, niti mi je to ponuđeno – ovo ističem samo da bih se ogradila od potencijalnih zluradih komentara. Meni lično se cela priča jako dopada jer je inspirativna i na krajnje jednostavan i otvoren način prikazuje našu prelepu Srbiju onakvom kakva ona jeste, viđenu očima svih nas koji se u kampanju uključimo. U moru ružnih vesti i surove realnosti kojom smo svakodnevno okruženi, neke vedrije, zabavnije, bolje i lepše slike se trude da sruše predrasude o Srbiji koje imaju svi ljudi preko njenih granica. Zar to nije za pohvalu, a ne osudu?

  

Prevedeno u eure, devojkama je za projekat – ne temu – isplaćena suma od nepunih 11.000 eura. Da, stoji da je cena templejtailiti WP teme 40$, ali ona je samo jedan delić sveobuhvatne kampanje koja još zvanično nije ni predstavljena, niti se o njoj više detalja zna. Šta je sa samom idejom i šta je sa njenom realizacijom? Sa kreiranjem strategije i njene implementacije, odabira lokacija, troškovima putovanja i prenoćišta, dnevnicama, tehničkim i troškovima fotografije i njihove obrade, dizajna, promovisanja putem online i offline kanala, animiranjem blogera i online zajednice da šire buzz? A da li mislite da postoji i neki preciziran vremenski period vođenja same kampanje, pa tek onda na sve to, i uračunata njihova zarada? Da je to tako lako i jednostavno, pa svi bi se bavili time, prijavljivali na tendere i „pobeđivali“. Sa druge strane, ko nama, bilo kome, brani da pratimo javne tendere i prijavljujemo se sa nekim svojim idejama i vizijama? 

 

Zvanično predstavljanje kampanje tek predstoji. Za to vreme, od 3. novembra kada je sajt počeo sa radom pa do danas, na Instagramu je postavljeno već više od 600 fotografija pod #LifestyleSerbia hashtagom, na Twitteru je imala 282 objave, dok je na različitim sajtovima, portalima i blogovima – domaćim i stranim, postavljeno više od 15 objava, sa mahom pozitivnim utiscima.

Lako je kritikovati  i negodovati iz fotelje i sa one strane ekrana, pričati „Ja sam to mogao/la bolje“, “Ma, ja bih to besplatno” i slične stvari. Pokrenimo se i uradimo i mi nešto konkretno, umesto da večito pljujemo na tuđ trud i rad.

1 Comment

 1. prešlicavanje

  “Kritika” koju je Kurir objavio je jedva trećina problema. I navedeni iznos je svakako mnogo manji od pola miliona koliko je otišlo na “kampanju” u kojoj smo imali crkvu iz druge države i muziku Azerjbedžana. Ali smanjenje budžeta nije dovoljno za pohvalu.

  Ono što je suštinski problem ove kampanje je to što je ona u potpunosti – besmislena.
  Šta ova kampanja oglašava?
  Koju državu?
  Srbiju?
  Šta je njena ponuda? Sumrak? Reka? Oblaci? Spomenici nepoznatim ljudima? Tuđa deca?
  Aman!

  Ili oglašava državu u koju ćete ući preko razrovanih drumova, paziti gde možete da izvršite nuždu jer toaleta nema, table su ćirlične i teško ćete pronaći slobodan wi-fi point?
  U državu sa takvom infrastrukturom nikada ne bih otišao da bih se slikao ispred spomenika junaku koji mi ne znači ništa, u parku u kojem nema kante za đubre te rizikujem i batine ukoliko progovorim na jeziku koji nije srpski.

  Imidž jednog entiteta/toponima neće nikada promeniti “lepe” fotografije. Naročito ukoliko potiču sa prostora koji je još uvek najpoznatiji po ključnim rečima “genocid”, “rat”, “bombardovanje”. Ko je slušao Sajmona Anholta 2007. godine u Beogradu zna o čemu pričam.

  Da bi jedna država sa ovakvom novijom istorijom i ovako razbucanom infrastrukturom i ponudom mogla da se re-brendira, potrebno je mnogo više rada na temu sređivanja iste – od klonja do drugih stvari i mnogo boljeg kreiranja konteksta od trube, maline, splavova i fotki u sumraku na Kalemegdanu.

  Kada to budemo shvatili, prestaćemo da dajemo čak i sitne pare na bespolne i besmislene projekte poput ovog i počećemo da se bavimo osnovama kreiranja proizvoda, a ne oglašavanjem nečega što zapravo – ne postoji.

  Stranac kojeg smo nedavno ugostili a koji je proputovao svet više puta lepo je primetio, dok smo sedeli na obali Save i uživali u hrani, muzici i piću: “Vi ste Kuba Evrope. Nemojte se praviti da to niste. Ili nemojte biti Kuba Evrope.”

Leave a Reply