Reci NE nasilju u porodici Nenad Borovčanin

Kompanija Avon, u okviru svog programa “Reci NE nasilju u porodici“, nedavno je pokrenula novu kampanju pod nazivom „Udari mene a ne žene“, koja za cilj ima podizanje svesti i edukaciju javnosti o porodičnom nasilju. Kampanja ne poziva na nasilje, već naprotiv, podstiče muškarce da izvan sportskih borilišta fizičku snagu ne pokazuju prema slabijima od sebe, nego da svoju energiju usmere ka ostvarivanju pozitivnih životnih ciljeva. Akciji su se pridružili i naši šampioni u borilačkim veštinama, Nenad Borovčanin, bokserski šampion Evrope u kruzer kategoriji u verziji WBO i Milan Jovanović Strongman, trostruki šampion u kategoriji WPA i GPC u dizanju tereta.

Gotovo odmah, kampanja je naišla na kako pozitivne, tako i negativne komentare, a koje možete pročitati na sledećim linkovima:

Nasilje u porodici a naročito nad ženama je sverastući problem u Srbiji, problem o kojem se premalo priča i nedovoljno radi. Kada govorimo o statistikama, ni tu stvari nisu sjajni, jer ni policija ni ustanove ni organizacije koje se ovim problemom bave ne mogu da se dogovore:
Porazgovarala sam sa obojicom sportista koji su „izneli” ovu kampanju i koji su odgovorili na nekoliko zanimljivih pitanja u svom stilu. Danas čitajte intervju sa Nenadom Borovčaninom, a sutra odgovore Milana Jovanovića Strongmena.
: Kada su vas kontaktirali iz Avona, da li ste se uopšte i razmišljali da učestvujete u akciji?
NB: Nisam razmisljao da li da podrzim akciju ili ne, vec sam razmisljao kako da budemo sto efektniji u resavanju ovog problema.
: Koliko emancipacija i obrazovanje muškog dela populacije može da promeni njihov odnos prema ženama u jednom društvu?
NB: Kada muskarci shvate da je svaka zena potencijalna majka, necija sestra, kada shvate da je hrabrost stititi, pomagati i voleti zenu i svoju porodicu, onda siguran sam nece biti nasilja u porodicama.
: Da li mislite da se u Srbiji premalo priča o ovom problemu?
NB: U Srbiji se premalo prica o svim problemima i bezi se od njih, umesto da se suocavamo sa njima i resavamo ih. Problem nasilja u porodici je jedan od najvecih, veci od svakog privrednog ili politickog problema. Udarac u zenu je udarac u porodicu, udarac u dete je udarac u buducnost svakog drustva. Nismo ni svesni koliko ti udarci nanose dusevnu bol tim zenama i toj deci i kakve dugotrajne posledice ostavljaju.
: Da li mislite da je taćno da su Balkanci po prirodi više nasilni prema ženama, ili se radi samo o lošem opravdanju samih nasilnika?
NB: Ne stidim se sto sam, kako vi kazete Balkanac…:-) Za mene je Balkanac pre svega hrabar covek, vitez, dzentlmen i kao takav zastitnik zena. Sve ostalo je pokusaj obezvredjivanja Balkanaca. Pogledajte npr pesme koje su Balkanci ispevali o zenama, uvek je tema ljubav, ognjiste, porodica, dok npr zapadni vojnik je pevao pesmu o Lili Marlen, Mulen Ruz i ostalim temama vezanim za kupleraj. Dakle, sto vise Balkanaca – manje  ce biti nasilja u porodici.
: Postoji nezvanična teorija da su bokseri nežniji prema ženama od ostalih muškaraca. Možete li da je potvrdite?
NB: Pitajte moju suprugu :-))))
: Akcija je, gotovo od samog početka, dobila i negativne komentare. Da li ste ih videli i šta mislite o tome što ima ljudi koji i u ovome nalaze nešto loše?
NB: Plemenit nam je cilj, plemenita je akcija. Nadam se da ce kriticari naci bolji nacin da suzbiju nasilje u porodici. Ja cu svakako nastaviti da podrzavam ovakve akcije, potpuno besplatno kao i ovaj put.

Leave a Reply