Koliko ima tviteraša u Beogradu?

Tragom jedne infografike o tome koji gradovi u svetu najviše tvituju i kakvog sentimenta, zapitala sam se koliko ima korisnika ove društvene mreže u Beogradu i evo do koje sam brojke – i na koji način – došla.

Infografiku sam pronašla ovde, a nastala je korišćenjem Topsy analitike. Besplatna verzija iste mi nije bila od pomoći za otkrivanje broja Bg Twitter korisnika, tako da sam se oslonila na Google pretragu i potragu za odgovarajućim alatom. 
Socially Popular Cities: Infographic
klik za veću fotku

Izbor je pao na Followerwonk koji pruža odlične i detaljne informacije, poput lokacije followera, kada su najaktivniji, koliko dnevno tvituju, koliko su uticajni, kog su pola i još mnogo toga.
Prema njihovoj pretrazi, Beograd ima 35.789 registrovanih Twitter korisnika. Do ove cifre sam došla putem napredne pretrage i to tako što sam upisivala pojmove:

–    Beograd 10,655
–    Belgrade 25,120
–    Bg, Serbia 14 

Ova brojka definitivno nije konačna, ako pretpostavimo da nisu svi Twitter korisnici u opis upisivali mesto prebivališta ili su upisivali opštine poput Mladenovac ili Obrenovac, ali nam svakako daje neku okvirnu sliku. Poređenja radi, istom pretragom sam došla do brojke 976 za borske tviteraše, 2073 za kragujevačke, 9175 za novosadske i 441 za tviteraše iz Niša.
Prema podacima sa bloga Igora Manjenčića, cela Srbija je 2011. Imala oko 50.000 korisnika Twittera, interesantno bi bilo napraviti analizu koliko nas ima danas na teritoriji cele zemlje i koliko smo odmakli od te cifre.

Šta mislite o ovim brojkama i možemo li se na njih osloniti pri nekim ozbiljnijim analizama? 

Leave a Reply