Novi LA zakon obavezuje seksualne prestupnike da to objave na svojim Facebook nalozima

Posle pokušaja da se registrovanim seksualnim prestupnicima zabrani pristup društvenim mrežama u Americi, juče je na snagu stupio zakon po kojem su u obavezi da svoj status javno objave.

 
Fotografija preuzeta odavde

Autor ovog zakona je advokat Jeff Thompson iz Bossier Cityja i kao razlog za njegovo kreiranje navodi da je u pitanju stvaranje veće odgovornosti za ljude koji dolaze u naše domove putem računara.

Fotografija preuzeta odavde

Zakon je najnoviji pokušaj američkih zakonodavaca – u saradnji sa Tužilaštvom – da stanu na put dečijim seksualnim online predatorima i ističu kako njegova svrha nije sprečavanje tih seksualnih zločina, već procesuiranje onih koji su ta dela počinili a nisu za njih registrovani.  U slučaju da prestupnici odbiju da postave status kojim otkrivaju svoju kriminalnu prošlost, policija ima pravo da ih uhapsi i dalje procesuira na isti način kao i kada bi ih uhvatili bilo gde, bez dokumenta koji su u Americi u obavezi da nose sa sobom svi registrovani seksualni počinioci.
Prethodni zakon po kojem je seksualnim prestupnicima bivao zabranjen pristup društvenim mrežama oboren je kao neustavni, ali Thompson veruje da sa njegovim to neće biti slučaj jer jedino obavezuje da oni koji su već registrovani, to i objave na svojim nalozima.

Sa druge strane, sam Facebook ima uputstvo u kojem je objašnjeno na koji način se može prijaviti seksualni prestupnik, u kom slučaju ova društvena mreža – a nakon provere – automatski i trajno briše sporni nalog i sve lične informacije.

Leave a Reply