Šta je Periscope i kakve promene nosi?

Za sve one koje je zanimalo šta je Periscope i kakve promene nosi, evo prvih utisaka nakon par dana istraživanja.

 

Nisam ni sumnjala da ću, kao pasionirani ljubitelj Twittera, potpasti pod primamljiv uticaj fenomena zvanog Periscope. Onu drugu aplikaciju, za koju je Jarred Leto dao (bacio) 14 miliona dolara nisam ni preuzimala, tako da o njoj neće ovde biti reči, držimo se konkretne teme 🙂

šta_je_periscope_m

Pre svega, za one koji možda još uvek ne znaju, Periscope je iOS live streaming aplikacija (preuzmite je ovde), nastala u Twitter kuhinji. Ako bi je trebalo sa nečim uporediti, rekla bih da je u pitanju nešto nalik na real time Snapchat sa mogućnošću uporedne komunikacije – kako sa vlasnikom kanala, tako i sa ostalima koji ga/je gledaju. Ipak, da ne bi dolazilo do prevelikog šuma, aplikacija ograničava komunikaciju – prvih 100 gledalaca može da čatuje međusobno i sa emiterom, dok ostali mogu samo da gledaju bez uključivanja u priču.

Periscope je osmišljen kao alat kojim je moguće u realnom vremenu preneti vesti i zanimljive informacije; samo zamislite da je bio dostupan u vreme hapšenja Bin Ladena, ili tokom Bostonskog maratona.. Kao što je sam Twitter promenio način na koji dolazimo do vesti, tako mislim i da Periscope ima veliki potencijal jer pruža “vizuelni puls onoga što se dešava upravo sada“. Dobrodošli u budućnost novog formata televizije. Mada..

šta_je_periscope_v1
Priznajem da sam se skoro pa “navukla” na ovu, krajnje jednostavnu, aplikaciju. Nešto stariji pamte doba IRC-a, Messengera i ostalih “praistorijskih” kanala komunikacije iz doba dial-upa i verujem da će im Periscope biti jednako interesantan 🙂 Ipak, kao i na svim drugim kanalima, i ovde nije trebalo da prođe dugo, pa da se pojave brojni dežurni kritizeri, pametnice i ostali tipovi internet ličnosti – te tako imamo dobar broj onih koji rade live streaming vređajući one koji ih gledaju, uhode druge, iznose neprimerene izjave i slično. Kao što su tvorci sami rekli, Periscope je način istraživanja i otkrivanja sveta kroz tuđe oči, te je neminovno da se – tu i tamo – pojave i one spamerske; kao što je neminovno da će uvek biti onih koji će i takav sadržaj konzumirati. Ako vas pojedini komentari i osobe nerviraju, postoje opcije:

  • block
  • report
  • hide chat

 a ako vam se prenos dopada, tu je i opcija share koja željeni sadržaj deli sa vašim fanovima na ovoj aplikaciji.

Šta sam još primetila? Periscope koristi dosta ljudi iz arapskih zemalja jer mi je, u ovih par dana, 2/3 dostupnog video sadržaja bio upravo odatle. Ostatak su amerikanci i nešto malo evropljana i, budući da je aplikacija tek puštena, uglavnom su u pitanju uobičajena chat upoznavanja, nešto malo putopisnih opisa, upoznavanja sa gradovima u kojima žive ili dogodovštine (ali i dosađivanje) na poslu, kod kuće, sa porodicom..

šta_je_periscope_v

Periscope je još uvek u beta fazi, pa možemo očekivati izvesne izmene i dopune aplikacije, poput (nadam se) odvojenih feedova prijatelja od potpunih stranaca, lakše snalaženje sa gorepomenutim opcijama (manje klikova), bolji streaming (uveče aplikacija često zablokira), deljenje linka do streaminga na Twitteru i slično.

Aplikaciju još uvek nisam koristila u svojstvu emitera, niti sam primetila ikog sa našeg podneblja, pa vam, za sada, ne mogu preneti ta iskustva 🙂 Jeste li vi skinuli aplikaciju i šta mislite o ovakvom načinu komunikacije i prenosa informacija?

Leave a Reply