Bitmoji marketing – kako (is)koristiti personalizovani emoji za lični brending

bitmoji-marketing-u-edukativne-svrhe

U jeku jurenja za novim i drugačijim načinima online pozicioniranja, Bitmoji marketing je nešto što može lepo da se implementira i donese rezultate. Uz nekoliko uslova, ali može.

Šta je Bitmoji?

Najkraće rečeno, Bitmoji je personalizovani emoji, odnosno kolekcija crtaća sa tobom u naslovnoj ulozi. Yup, crtane verzije tebe u različitim situacijama i okolnostima, a koje možeš koristiti u sms porukama ili na društvenim mrežama. U vlasništvu je društvene mreže Snapchat i koristi se za različite komunikacione namere. Koristi se u sms komunikaciji i na društvenim mrežama.

grupa-avatara

Zašto kucati cigle teksta kad svoje emocije i ekspresije možeš izraziti kroz slatke crteže i kontekstualne situacije, da?

Da li je Bitmoji bezbedan za korišćenje?

Kao i svaka druga aplikacija koju skidamo na svoje telefone, tako i Bitmoji dolazi sa pitanjem da li je bezbedan za korišćenje i šta od informacija koje imamo i delimo putem telefona, sama čačka i u njih zaviruje. Znaš ono – „Allow full access“ pre nego što preuzmeš aplikaciju, što automatski pobuđuje sumnju i pitanje:

A šta će aplikaciji za, bazično, font na tastaturi, pun pristup mom telefonu?

pun-pristup-bitmoji-aplikacije

Kao što se da videti iz priloženog, Bitmoji apliakcija ne može čitati ili pristupiti bilo čemu što kucamo koristeći iPhone tastaturu ili bilo koju tastaturu treće strane. Pun pristup im je neophodan kako bi sa svojih servera mogli da „spuste“ fotke na naše telefone.

Kako napraviti personalizovani Bitmoji?

Sad kad je ta sumnja otklonjena (da li je?), evo kako se jednostavno pravi personalizovani Bitmoji.

Nakon preuzimanja aplikacije, u istu ulaziš kreiranjem naloga na Snapchatu i povezivanjem ili putem mail adrese. Jednom kad si unutra, pratiš jednostavna uputstva, biraš jedan od tri tipa izgleda tvog avatara:

 • Bitmoji Classic
 • Bitstrips
 • Bitmoji Deluxe

nakon čega pristupaš personalizaciji.

bitmoji-marketing-tipovi-avatara

Definišeš sve detalje, od tipa tela i izgleda lica, pa do odabrane garderobe. I to je to. Bitmoji u sebi sadrži gomilu situacija i okolnosti koje koristiš da ispričaš priču, pošalješ poruku ili iskažeš šta god ti leži na srcu. Pretragom u opciji Search, pronaći ćeš sve ono što te zanima i što ti treba da tvoja poruka bude jasnija.

Važna pravila Bitmoji upotrebe

Šta je dozvoljeno raditi sa Bitmoji brendom i kako se može koristiti? Evo šta sami vlasnici kažu:

DA

 • Koristi Bitmoji za ličnu i nekomercijalnu upotrebu
 • Koristi Bitmoji avatar za nemonetizovane medije, na primer za profilnu fotografiju
 • Preuzmi i koristi vizuelne asete iz Medija kita
 • Prati i poštuj sva Bitmoji i Snap Inc. Pravila korišćenja, upotrebe i politiku privatnosti
 • Napravi baki Bitmoji :O)

NE

 • Monetizuj Bitmoji brend imovinu ili crteže
 • Koristi Bitmoji brend imovinu ili crteže kao deo svog marketing materijala
 • Prodaj Bitmoji robu
 • Kopiraj Bitmoji izgled i osećaj
 • Koristi Bitmoji brend imovinu ili crteže na način koji sugeriše partnerstvo, sponzorstvo ili odobrenje Bitmoji ili Snap Inc.
 • Spajaj Bitmoji brend imovinu, crteže ili bilo šta zbunjujuće slično u bilo koji drugi zaštitni znak, ime, domen, korisničko ime ili logo
 • Koristi vizuelnu Bitmoji brend imovinu uzetu sa drugih servisa
 • Koristi zaštitni znak, ime, domen, korisničko ime, logo ili drugi sadržaj koji imitira ili se može podvesti pod bilo koju od Bitmoji brend imovine
 • Ističi Bitmoji brend imovinu u vezi sa pornografijom, ilegalnim aktivnostima/prodajama ili drugim materijalima koji krše Bitmoji i Snap Inc. Pravila korišćenja, upotrebe i politiku privatnosti.
Pročitaj još i: Pravilo broja 3 u marketingu

Kad pričamo o fizičkim proizvodima, ne smeš da koristiš Bitmoji Kit za kreiranje i prodaju personalizovane robe. Na primer, ne smeš stavljati korisničke Bitmoji na majice, šolje, zavese za tuširanje, figurice sa glavom od brbljanja itd. I prodavati ih.

Ne smeš da koristiš Bitmoji ili bilo koji zaštitni znak Bitmoji u vezi sa marketinškim materijalima, oglasima ili u opisu preduzeća.

Ne smeš koristiti Bitmoji Kit i kao takvo se oglašavati u komercijalnoj izradi, štampanju ili stvaranju hardvera. Na primer, ne možeš 3D štampati Bitmoji robu za komercijalnu upotrebu.

Ne smeš stvarati fizičku robu koristeći bilo koji zaštitni znak Bitmoji, uključujući Bitmoji logotipe, ikone i oznake reči.

Kako iskoristiti Bitmoji marketing za svoje potrebe?

Ok, znamo da se Bitmoji može koristiti samo u lične svrhe i da ga ne možemo ni na koji način monetizovati. Međutim, to ne znači da Bitmoji marketing ne može postojati, itekako je dozvoljeno i ok koristiti ga na neke od sledećih načina.

Lični brending

bitmoji-marketing-za-lični-brending

Bilo da dolaziš iz sveta marketinga, medicine, prirodnih nauka ili ma koje oblasti zanata, Bitmoji marketing ti može biti koristan i sasvim prihvatljiv za lično brendiranje. Kako? Kad pričaš o onome što radiš, svojim počecima, proizvodima, uslugama, ponudama – NE KAD IH PRODAJEŠ, VEĆ KAD IH OPISUJEŠ I IMAŠ ZANIMLJIVU/KORISNU PRIČU – Bitmoji marketing te može istaći i biti onaj faktor koji te čini drugačijim.

Kao što ja radim na Instagram storijima ili Ana sa svojim edukativnim objavama iz oblasti učenja engleskog jezika.

Poenta je da se Bitmoji avatari (kao i Friendmoji, a koje dobijaš ako imaš nalog na Snapchatu, a prikazuje tebe i sve online prijatelje koji takođe imaju app) koriste za šaljivo korisne načine kad opisuješ bilo sebe, svoje navike, situacije i trenutke, bilo priče o svom poslu i ponudi a koje nikako ne vode prodaji.

Edukativne svrhe

bitmoji-marketing-u-edukativne-svrhe

Bilo da si formalni edukator ili konsultant, Bitmoji marketing možeš da koristiš da svoju ekspertizu prikažeš na (još) pitkiji i zanimljiviji način. Kako? U prezentacijama i lekcijama koje praviš, možeš koristiti Bitmoji avatare da dočaraš poruku ili suštinu lekcije. Da ispričaš relevantnu anegdotu, osmisliš interaktivnu igru, zanimaciju, zadatak koji đaci ili polaznici obuka rešavaju online ili u realnom vremenu.. Pojedini nastavnici su otišli još dalje, pa su kreirali čitave digitalne bibilioteke uz pomoć Bitmoji avatara, Google docsa i malo mašte – na primer ovako. Pored toga, na Twitteru postoji sjajan # koji je pun ideja i konkretnih načina kako se Bitmoji marketing koristi u edukativne svrhe. Potraži #bitmojiclasroom i uživaj u otkrivanju jednog sasvim novog sveta i načina za prenošenje znanja.

Ukratko, sve što ne radiš direktno u komercijalne svrhe i ne radiš da prodaješ, omogućava ti da Bitmoji marketing implementiraš u komunikaciju sa ljudima. Nadam se da ti je tekst od koristi i da će te navesti, ako ništa drugo, ono bar na razmišljanje o unapređenju svog prisustva online. Ako imaš nedoumice ili tražiš nekog da ti u tome pomogne – piši i dogovaramo konsultaciju.

Šta ti misliš o ovakvom načinu pozicioniranja i kako bi se još mogao koristiti Bitmoji marketing?

Leave a Reply