Bransonovi marketing saveti za uspeh sa malim budžetom

bransonovi-marketing-saveti-za-uspeh

Kako se takmičiti u industriji u kojoj veći igrači imaju i veće budžete? U pomoć priskaču upravo Bransonovi marketing saveti– 3 koraka koja mogu napraviti veliku razliku.

Niko se nije rodio naučen, pa tako ni mi. Na kojem god da smo stupnju razvoja sa svojim biznisom, poslušati savete iskusnijih i uspešnijih nikad se ne pokaže kao pogrešan korak. Upravo zato, ovi Bransonovi saveti o marketingu dolaze kao poručeni da nas inspirišu na akciju – čak i kad baratamo sa skromnim budžetima 😊

Ovoga puta, ne želim da pričam o njegovom nekonvencialnom putu do globalnog uspeha, već o 3 konkretna marketing saveta kad raspolažete sa malim budžetom.

1. imajte jasnu i jednostavnu poruku

Ako je vaš biznis fokusiran na rešavanje problema koji svi imaju, imate vrlo realne šanse da budete uspešni. Ako vam nije jasno kako to da prenesete na svoje poslovanje i marketing, razmislite kako možete komunicirati svoje osnovne vrednosti na najjednostavniji mogući način. Znajte šta je to po čemu se vaš biznis izdvaja i držite ga jasnim, konciznim i jednostavnim.

2. Nasmejte ljude

Jedna od ključnih vrednosti Virgina je da se poremeti industrija istovremeno pružajući iskrenu i autentičnu uslugu, i sve to dok se istovremeno zabavljamo. Bilo da prodajete praznike ili mobilne pakete, uvek se trudimo da zabava isijava iz svih naših proizvoda i usluga, stavljajući je u samu srž našeg marketinga. Ovaj pristup nam se itekako isplatio jer, poput smeha, zabava je zarazna.

Jedan od mojih omiljenih primera je onaj za Virgin Atlantic Shiatsu kampanju. Pre 15 godina, lansirali smo prvu in-flight ponudu masaže koju smo želeli da promovišemo. I, umesto da jednostavno naglasimo naše usluge, odlučili smo da se malo zabavimo tako što smo se potrudili da svi znaju koliko je naša ponuda superiornija u odnosu na glavne konkurente.

Promo poster od svega 5 ključnih upečatljivih reči, smo postavili gde god smo stigli, uključujući i sam prilaz Heathrow aerodromu.

3. Ne plašite se da napravite budalu od sebe

Kada smo lansirali Virgin Atlantic, nismo imali budžet kojim bismo izazvali marketing kampanje British Airwaysa. Srećom, moj tadašnji mentor Sir Fredi Lejker, dao mi je veoma dragocenu smernicu: Iskoristi sebe, napravi budalu od sebe, u suprotnom nećeš preživeti.

Poslušao sam njegov savet i stavio sebe u prvi plan i sam centar brenda – dajući Virginu ličnost koju British Airways nije imao. Od tada smo samo razmišljali o svim tim nekim zabavnim načinima da se izdvojimo iz gomile i privučemo pažnju medija ka našoj kompaniji. Uradili smo sve od rušenja svetskih rekorda do „povlačenja repova“ konkurencije – ne mogu ni da se setim koliko sam samo kostima nosio – i sve te naše avanture su pravile talase, imale odjeka. Uprkos našoj veličini i budžetu, stalno smo pravili naslove zabavljajući se.

Bransonovi marketing saveti u praksi

A da sve ne bi ostalo samo na pukom prevodu Bransonovih saveta, evo nekoliko relevantnih lokalnih primera iz prakse, bilo kao ideja, smernica ili inspiracija.

Utoplimo decu

Ako se sećate, te 2013. zima je iznenadno došla i zapretila opasnim snižavanjem temperature preko noći. Kao organizacija čiji je glavni i jedini fokus usmeren na decu, Fondacija Novak Đoković čiji sam deo tada bila, želeo je da – na neki način – pomogne koliko može onima kojima je pomoć tada bila najpotrebnija. Čitajući tih dana kako deca u Svratištu nemaju najosnovnije za pregrmeti najavljene niske temperature, došla sam na ideju koju smo bukvalno za dva dana osmislili, organizovali i realizovali. U pitanju je bila humanitarna akcija #UtoplimoDecu u okviru koje smo pozvali zainteresovane građane da doniraju toplu odeću i obuću koju su njihova deca prerasla, a za decu u Svratištu kojoj je bila potrebna. Za dva dana dežuranja u TC Delta City, uspeli smo da sakupimo nekoliko hiljada komada tople odeće i obuće za decu i mlade u svratištima u Beogradu. Akcija je bila toliko uspešna, da se inicijativa prenela i na ostale gradove u Srbiji, a odziv građana prevazišao sva naša očekivanja.

Jasna poruka i cilj koji je u ravni sa osnovnim vrednostima organizacije i ovoga se puta pokazao kao ispravan i uspešan put do ostvarenju tog cilja – utopliti decu koja žive na ulicama.

 Spomenik neisklesanom telu

Kampanja koja mi je prošle godine itekako privukla pažnju je i ona koju je Pipi uradila za promociju Pipi soka od narandže, praćena jednako sjajnim i zabavnim #BoliMePipi hashtagom. Ideja je bila da – budući da je samo piće popularno u širokim narodnim masama i namenjeno prosečnom potrošaču – iste pozdravi i oda im počast time što će pokazati kako izgleda kada se osećaš dobro u svojoj koži i time kakav si. U tu svrhu, napravljen je i prvi u svetu Spomenik neisklesanom telu koji je bio postavljen na plaži Bačvice u Splitu, na kojem su svi zainteresovani mogli da stanu i slikaju se u okviru foto-konkursa. Pobednica konkursa, Mirna Matić, osvojila je i bistu u prirodnoj veličini koja je tokom leta krasila pomenutu plažu.

Kampanju iza koje stoji Imago Ogilvi, je pratio i niz zabavnih i humorističkih vizuala, kao i zavidan broj medijskih naslova, a nije izostala ni nagrada u vidu SoMo Borac nagrade za SoMo Content.

20 godina kompanije Nectar

Znate onu staru – ako ih ne možeš pobediti, a ti im se pridruži..? U jeku predsedničke kampanje 2018-te, kada su svi mediji bili gotovo taoci političkih reklama, jedna se naročito isticala. Andrija Milošević kao predsednički kandidat u kampanji povodom Nectarovog jubileja svakako je napravila pometnju, što potvrđuje i hakovanje njegovog Instagram naloga u sred praznika i neradnih dana.

Kapa dole Nectaru na razmišljanju izvan kutije i spremnosti da naprave budale od sebe upuštajući se u koštac sa dnevno političkim mahinacijama. Naravno, i agenciji Ovation BBDO na sjajno osmišljenoj i realizovanoj ideji koja je osvojila i SoMoBorac nagrade u dve kategorije te iste godine.

Nadam se da vam se tekst dopao i da ste u njemu pronašli koje zrno inspiracije za neke naredne projekte sa bilo kojim budžetom. Koje još marketing kampanje vam padaju na pamet, a da su u skladu sa savetima Ričarda Bransona? Podelite u komentaru 😊

Leave a Reply