Šta je ChatGPT i kako nam može koristiti?

šta-je-chatgpt-i-kako-funkcioniše

Šta je ChatGPT, alat o kojem ne prestaje da se priča već tri meseca i za koji se tvrdi da će uneti revoluciju u biznis i marketing svetu?

Sigurna sam da ste, makar i slučajno, čuli za AI alat koji svo osmišljavanje, planiranje i pisanje radi umesto vas, vaše je samo da zadate instrukcije. Naravno, upravo je ovo bio moj povod da, prošle nedelje, gostujem u emisiji Polarotor i odgovorim na neka od najčešćih pitanja o alatu veštačke inteligencije koji zaslužuje da se nađe na listi vaših go-to alata. Evo i zašto.

Šta je ChatGPT i kako funkcioniše?

ChatGPT je softver iliti programski sistem obučen da razume i generiše ljudske odgovore na osnovu upita koje mu zadate i dobar je onoliko koliko su dobri sami upiti odnosno promtovi koje mu zadajete. Kako je u pitanju jezički model veštačke inteligencije, u stanju je da odgovara na pitanja, razgovara sa vama, daje ideje, predloge, zaključke i slično, On je poput super pametnog druga ili drugarice, uvek dostupnog i raspoloženog da odgovori na ma koje pitanje mu/joj postavite.

chatgpt-interfejs

Kako ovaj i slične AI alate možemo da upotrebimo u marketing i biznis svrhe?

ChatGPT i slični alati su od pomoći na različite načine, najčešće se svode na znatno skraćivanje vremena u izvršavanju određenih zadataka kao što su: inspiracija za kreiranje sadržaja, generisanje ideja, sučeljavanje mišljenja, istraživanje, brainstorming, davanje predloga, rešavanje nedoumica i slično. Funkcioniše tako što koristi ogromnu količinu tekstualnih podataka koji su prikupljeni iz različitih izvora kao što su knjige, članci, veb stranice, forumi i društvene mreže. Ovi podaci se potom koriste za treniranje modela veštačke inteligencije koji je sposoban da “razume” prirodni jezik i odgovara na pitanja i poruke koje mu se postavljaju.

Kada korisnik postavi pitanje ili poruku, ChatGPT koristi model veštačke inteligencije da analizira tekst i odredi najverovatniji odgovor ili reakciju. Što je veća količina tekstualnih podataka koju model ima na raspolaganju, to će ChatGPT biti sposobniji da razume pitanja i da daje preciznije odgovore.

Iako ChatGPT može biti vrlo koristan, važno je napomenuti da još uvek postoji mnogo situacija u kojima su potrebni ljudsko znanje i iskustvo kako bi se pružio tačan i pouzdan odgovor.

Koje su koristi od veštačke inteligencije u poslu?

Kao što rekoh, AI alati umnogome skraćuju čitave procese rada, čime nam štede vreme i poboljšavaju produktivnost. Od toga da imate čet botove na sajtu za najčešća pitanja koja posetioci mogu imati, preko analiziranja ponašanja kupca i generisanja personalizovanog marketinga na osnovu njihovih preferenci, do najrazličitijih oblika data analiza na osnovu kojih se definišu precizniji koraci i ciljevi. Pored toga, neki od najčešćih vidova koristi uključuju i:

  1. Poboljšanje procesa donošenja odluka: AI se može koristiti za analizu velikih količina podataka i izvlačenje relevantnih informacija koje mogu pomoći menadžerima i liderima u poslovnom odlučivanju.
  2. Automatizacija procesa: AI se može koristiti za automatizaciju rutinskih i ponavljajućih zadataka, što može smanjiti troškove i povećati efikasnost poslovanja.
  3. Personalizacija proizvoda i usluga: AI se može koristiti za analizu podataka o kupcima i njihovim preferencijama kako bi se prilagodile ponude i poboljšao kvalitet usluga.
  4. Poboljšanje korisničkog iskustva: AI se može koristiti za automatizaciju procesa korisničke podrške i poboljšanje interakcija sa korisnicima putem chatbotova i drugih AI alata.
  5. Povećanje efikasnosti proizvodnje: AI se može koristiti za optimizaciju procesa proizvodnje, uključujući planiranje proizvodnje, kontrolu kvaliteta i održavanje opreme.
  6. Otkrivanje prevara: AI se može koristiti za analizu finansijskih podataka kako bi se otkrile prevare i/ili smanjili finansijski rizici.

A koje bi mogle biti mane?

Među najvećima se smatra neetičko korišćenje, u smislu da ChatGPT i slični alati generišu kompletan sadržaj koji se kasnije koristi kao “autentičan” ili “svoj”. Nazovimo to nedostatkom transparentnosti. Ovo je pogrešno iz nekoliko razloga, a ne treba smetnuti s uma da uveliko postoje alati za detekciju takvog sadržaja koji sajt koji se koristi ovakvim potezima kažnjava ne prikazujući ga u rezultatima pretrage.

Takođe, jedna od potencijalnih mana je i ta što pojedini tvrde da ovakvi alati ubijaju kreativnost, kada je moguće sve dobiti na tacni i gotovo. Opet, dobijen odgovor ili rešenje ne treba koristiti kao takvo, već ga upotrebiti kao predlog ili ideju na koju potom ide nadgradnja u vidu naših misli, stavova, primera i zaključaka, kao i sav onaj kontekst koji veštačka inteligencija nema jer nije ljudsko biće. Osim toga, i te dobijene informacije uvek treba proveriti jer se uvek mogu desiti propusti i u  generisanom odgovoru se potkrasti greške ili pogrešne informacije.

Generalno, ChatGPT i slični alati su kao digitalni asistent koji ubrzava i skraćuje posao, ali koji ipak treba kontrolisati i doprineti svojim radom. Na kraju, priče da veštačka inteligencija ostavlja ljude bez posla – zar nismo to već imali? Učeći iz istorije i automatizacije, sve je stvar prilagođavanja i spremnosti za rad u novim okolnostima.

Veštačka inteligencija je tu da ostane, biće sve naprednija i efikasnija i naše je da se na to pripremimo i obučimo u sferi našeg poslovanja jer i njome neko treba da upravlja, ne može sve sama 😊

šta-je-chatgpt-opisna-fotografija-sa-sijalicom

Šta su mi o ovom alati rekli pratioci sa Instagrama i TikToka

Ono u čemu su se i korisnici Instagrama i TikToka složili, barem oni koji me prate i kojima sam izašla na feedu, jeste da su mahom isprobali ChatGPT i smatraju ga korisnim u sferama u kojima rade. Od toga da skraćuje vreme u radu 10/10, preko toga da pomaže u pisanju mailova na engleskom jeziku da zvuče super poslovno, da je sjajan za brainstorming i ideje, olakšava ako znaš šta radiš. Oprez su naglasili u delu oko samih informacija koje treba proveravati jer nije uvek dobar izvor i oslonac da je sve onako kako je napisao.

Koji još slični alati postoje a koji nam mogu koristiti?

Ima ih zaista mnogo, al’ evo na primer nekoliko alata koji takođe mogu biti od koristi su i:

  1. Midjourney, AI alat koji generiše fotografije na osnovu tekstualnih upita odnosno opisa. Umetnost kreirana od strane AI.
  2. Zatim, SproutSocial, alat koji je dugi niz godina prisutan i koristi se za upravljanje društvenim mrežama i generisanje izveštaja, trenutno je i dalje jedan od najboljih alata za to.
  3. Adobe Sensei je set AI alata kompanije Adobe koji automatizuju i obavljaju najrazličitije setove zadataka, od generisanja izveštaja, do obrade fotografije i videa.
  4. I na primer Lumen5, online platforma za kreiranje video sadržaja, a koja upotrebom AI generiše video od pisanog sadržaja, pretvarajući tekstove poput blogova ili vesti u video formu.

Ako ste zainteresovani za AI i zanima vas da saznate više o ChatGPT i sličnim alatima, pišite u komentaru i zapratite me za buduće objave na ovu temu. Za kraj imam jedno pitanje za vas, a to je: jeste li koristili ChatGPT i kakvi su vam utisci?

Leave a Reply