Pro Femine 2013 iz mog ugla

Na poziv divne Anje Stanišić iz Color Press Groupa, našla sam se 04. aprila na prvoj regionalnoj konferenciji Pro Femine 2013, osmišljenoj da da osvrt na položaj žena danas – kako  u poslovnom svetu, tako i u svakodnevnom okruženju: u porodici, među prijateljima; položaj žene kao supruge, majke, sestre, prijateljice; kako kod nas tako i u čitavom regionu.

Konferencija se mogla pratiti i putem live streama, a svi koji su je gledali, bili su u prilici da saznaju i nauče dosta toga korisnog i novog. Na primer, moderator prvog panela, Dragana Gaga Đermanović iznela je podatak kako 60% visokoobrazovanih na globalnom nivou čine upravo žene, dok ih svega 3,2% sedi u bordovima direktora, što je veoma paradoksalno i poražavajuće.
  
Učesnice prvog panela iznele su svoja viđenja položaja žena u okruženju:
–    Crnogorka se izboriti za sebe može jedino školovanjem, rekla je dr Lidija Rakočević, kao i da žene Crnogorke dominiraju, ali iz pozadine.
–    U Sloveniji nije toliko bitno ispuniti kvotu, koliko je važno imati kvalitetne žene koje daju svoj doprinos, rekla je Lidia Pavlin iz Ljubljane.
–    Dr Nina Miteva je istakla kako se Makedonke dobro snalaze naći svoj put, ambiciozne su i sve više rade na svom obrazovanju i samopoštovanju.
–    Melina Kamerić iz BiH iznela je podatke koji ukazuju da je položaj žena u ovoj bivšoj republici nizak i neodgovarajuć, istakavši kako su ovde žene ženama neprijatelji.
–    U Hrvatskoj stvari idu na bolje, država je napredovala u domenu položaja žena, a tu je i ulazak u EU, istakla je gošća Sonja Hodak.
–    Duška Jovanić je emancipaciju žena u Srbiji objasnila rekavši kako feminizam ovde ne prolazi jer ni modrica ne prolazi po nekoliko dana.
Diskriminacija, fizičko nasilje, podređenost samo su neke od teškoća sa kojima se susreću žene u čitavom regionu; stalan rad na sebi i kontinuirano usavršavanje na svim poljima ključ su za napredak žene u društvu – mogao bi biti zaključak koji sam izvela iz prvog panela.
Predavanje doktorke Aleksandre Novaković Mikić, na temu kako je biti trudna u Srbiji, a koje sam kao majka troje dece vrlo lično doživela, bilo je itekako korisno kako devojkama, tako i nama koje smo se u toj ulozi već  ostvarile. Bilo je reči i o alternativnoj medicini, reiki učenju, o čemu je govorila doktorka Mirjana Mićović.
Panel o estetskoj hirurgiji doneo je dosta smeha i neke zanimljive definicije, od kojih mi je najučepatljivija ona od dr Zorana Milivojevića:
Šarm je jedna vrsta magijskog postupka fascinacije, a poseduju ga ljudi koj isu prihvatili sebe
Panel Ženska tastatura ponajmanje se doticao prvobitne teme, već je osvrt bio na položaju i pravima žena, nasilju nad njima, podelama i predrasudama koje o ženama vladaju. Biljana Srbljanović se osvrnula na položaj žena u medijima, rekavši kako se on zloupotrebljava na različite načine, kako žena u svim medijima nema prava na svoj glas i svoje ime. Suzana Trninić je istakla kako žene od malena trpe pritisak i određuju se prvo prema dužini suknje, pa po bračnom statusu, majčinstvu i kako tome nema kraja.Tatjana Vehovec je govorila o blogosferi i pitala smemo li  iznositi istinu online, dok nas je Vedrana Rudan pozvala da prestanemo biti robinej muškarcima i objavimo im rat, da prestanemo rađati i da počnemo da ugađamo same sebi…
Pa malo osvrta na modu, stil i ostale ženske teme, da li se i kako možemo moderno i kreativno oblačiti sa minimalcem i tek jedva prosečnom platom, da li je multitasking urođen kod žena ili nam je i to nametnuta uloga…
Konferencija je okupila veliki broj kvalitetnih stručnjaka (oba pola) iz različitih branši, koji su otvorili dosta važnih tema. Drago mi je što sam bila deo ovog događaja na kojem sam mnogo naučila, mnogo se informisala i inspirisala za dosta novih tema. Potrebno nam je više ovakvih manifestacija kako bi, svi zajedno kao društvo, rasli i razvijali se u pravom smeru.
Više detalja o konferenciji potražite na njihovoj facebook stranici, a još ključnih poruka preko Twitter hashtaga #ProFemine2013. Deo atmosfere pogledajte u Facebook albumu.

Leave a Reply