Mala škola elektronskog poslovanja: Šta je WordPress i kako raditi sa njim?

šta je wordpress i kako raditi sa njim

Za sve koje interesuje šta je WordPress i kako raditi sa njim, objašnjavam u novoj epizodi Male škole elektronskog poslovanja i priči o osnovama WordPressa.

šta je wordpress i kako raditi sa njim

-Šta je WordPress?

WordPress je open source platforma za kreiranje online sadržaja, koja je isprva korišćena primarno kao blog platforma, a danas gotovo trećina sajtova radi i funkcioniše na njoj: od New Yorkera, preko BBC Amerike, Sony Music, MTV, država Švedska, Nasa, Beyonce, Katy Perry i mnogi drugi.

-Koliko je predznanja potrebno imati, ili koje web tehnologije znati da bi se krenulo u korišćenje WordPressa?

Inicijalno, ako znate da koristite Word, umećete da koristite i WordPress, tako je jednostavno. Za lične i profesionalne potrebe, kreiranje korporativnog bloga i sajta za promociju proizvoda i usluga, WordPress predstavlja pouzdan i nezaobilazan alat jer, priznaćete, danas ako niste prisutni na internetu i nemate svoje sopstveno mesto, kao da ne postojite. Znači, za upotrebu i korišćenje WordPressa zaista nije neophodno nikakvo IT predznanje, koliko osnove office paketa i volja da želite sa tim da radite. A ako gde i zapnete, tu je sajt WPSerbia.rs za sve odgovore i rešenja.

-I vaš sajt OrganVlasti.com je na WordPressu?

Organ Vlasti je ženski online magazin koji poslednje 3-4 godine radi na WordPressu, u pitanju je sajt koji ženama uzrasne grupe 25-45 godina donosi relevantne, zanimljive i korisne informacije iz oblasti ličnog razvoja, mode, porodice, ljubavi i svega onoga što jednu ženu danas zanima. Primarno sam ga vodila i uređivala sama, a danas imamo tim od troje ljudi i zajedno uređujemo i obrađujemo teme kojima se na sajtu bavimo.

-Samostalno postavljanje i ažuriranje sajta od kuće odnosno svakodnevno održavanje sajta.

Bilo da pokrećete svoj blog, poslovni web sajt ili online shop, moguće je pokrenuti ga od kuće, ono što vam treba jesu zakupljeni domen – ime vašeg sajta i hosting, i spremni ste za instaliranje WordPressa. Ono što je prednost ove platforme u odnosu na ostale je u tome što postoji veliki broj dodataka-pluginova i vidžeta-dodataka koji od najjednostavnije WordPress teme mogu napraviti sajt kakav vam treba. Ako nešto i ne znate, zahvaljujući zajednici koja je vrlo brojna, uvek možete računati na pomoć pri postavljanju, a tu je i dosta korisnih tutorijala ako negde zapnete.

Leave a Reply