Koca Tamanica

Mini Coca-Cola nije novost u svetu, a odnedavno se pojavila i kod nas i to kao Koca Tamanica. Lice kampanje je Marko Savić 18-godišnji direktor za zabavu u Coca-Coli. Sama kampanja ne traje dugo, ali je već stigla da izazove, mahom negativne, reakcije poput one da je sve potpuni promašaj.

Teško mi je da poverujem da bi ijedna kompanija, a kamo li Coca-Cola pokrenula bilo kakvu priču i kampanju, a da prethodno nije uradila ozbiljno ispitivanje tržišta. Nervirala nas reklama i ideja ili ne, tek kampanja je usmerena na tinejdžere i uspešno komunicira sa njima! Iz tog razloga, promovišu je tinejdžerski časopisi Bravo i Hej, Hej, OK. Kao mama jednog tinejdžera, iz ličnog sam iskustva shvatila da je cela priča dobro odrađena. Zašto? Targetirali su buduće poklonike na savršen način jer: Koca Tamanica je mala, dovoljna da im utoli žeđ, a opet i dovoljno jeftina (45dinara) da mogu da je kupe i da pojedu nešto uz nju, uz dnevni džeparac od 100-200 dinara koliko obično dobijaju. Vremenom, klinci rastu, a i Coca Cola raste sa njima, pa će se opredeljivati za 0,33l/0,5l/1,25l/2l i tako redom.

Moj sin i njegovo društvo su oduševljeni i bocom, ali i reklamnim licem – danima se između njih vodio razgovor o tome kako je neko tako mlad uspeo da postane direktor i da se pojavljuje na reklamama i slično. U vremenu u kojem živimo, kada je sve brzo i trenutno, tinejdžer Marko Savić nije iznenađujuć kao promo lice – klinci se poistovećuju sa njim i odmah usvajaju razmišljanje „Ako može on, što ne bih i ja?“. A to i jeste bila poenta i u tome su, rekla bih, uspeli. Klinci širom zemlje sada razmišljaju da i oni, možda, mogu jednog dana biti na istom ili sličnom mestu kao Marko Savić, da uspeh nije nedostižan i da će ih možda snaći i pre nego što misle.
Trendovi se menjaju i brendovi na sve načine pokušavaju da dođu do novih potencijalnih poklonika/kupaca/konzumenata. Coca-Cola na ovaj način osvaja generaciju Z – one rođene od 1995. pa na dalje kojih je – na globalnom nivou – trenutno oko 23 miliona i u brzom su porastu, što nije zanemarljivo jer, sutra će i oni odrasti i postati roditelji, a Coca-Cola će uvek biti tu. 
10 Comments

Ostavite odgovor