Koca Tamanica

Mini Coca-Cola nije novost u svetu, a odnedavno se pojavila i kod nas i to kao Koca Tamanica. Lice kampanje je Marko Savić 18-godišnji direktor za zabavu u Coca-Coli. Sama kampanja ne traje dugo, ali je već stigla da izazove, mahom negativne, reakcije poput one da je sve potpuni promašaj.

Teško mi je da poverujem da bi ijedna kompanija, a kamo li Coca-Cola pokrenula bilo kakvu priču i kampanju, a da prethodno nije uradila ozbiljno ispitivanje tržišta. Nervirala nas reklama i ideja ili ne, tek kampanja je usmerena na tinejdžere i uspešno komunicira sa njima! Iz tog razloga, promovišu je tinejdžerski časopisi Bravo i Hej, Hej, OK. Kao mama jednog tinejdžera, iz ličnog sam iskustva shvatila da je cela priča dobro odrađena. Zašto? Targetirali su buduće poklonike na savršen način jer: Koca Tamanica je mala, dovoljna da im utoli žeđ, a opet i dovoljno jeftina (45dinara) da mogu da je kupe i da pojedu nešto uz nju, uz dnevni džeparac od 100-200 dinara koliko obično dobijaju. Vremenom, klinci rastu, a i Coca Cola raste sa njima, pa će se opredeljivati za 0,33l/0,5l/1,25l/2l i tako redom.

Moj sin i njegovo društvo su oduševljeni i bocom, ali i reklamnim licem – danima se između njih vodio razgovor o tome kako je neko tako mlad uspeo da postane direktor i da se pojavljuje na reklamama i slično. U vremenu u kojem živimo, kada je sve brzo i trenutno, tinejdžer Marko Savić nije iznenađujuć kao promo lice – klinci se poistovećuju sa njim i odmah usvajaju razmišljanje „Ako može on, što ne bih i ja?“. A to i jeste bila poenta i u tome su, rekla bih, uspeli. Klinci širom zemlje sada razmišljaju da i oni, možda, mogu jednog dana biti na istom ili sličnom mestu kao Marko Savić, da uspeh nije nedostižan i da će ih možda snaći i pre nego što misle.
Trendovi se menjaju i brendovi na sve načine pokušavaju da dođu do novih potencijalnih poklonika/kupaca/konzumenata. Coca-Cola na ovaj način osvaja generaciju Z – one rođene od 1995. pa na dalje kojih je – na globalnom nivou – trenutno oko 23 miliona i u brzom su porastu, što nije zanemarljivo jer, sutra će i oni odrasti i postati roditelji, a Coca-Cola će uvek biti tu. 

10 thoughts on “Koca Tamanica

 1. Pedja Supurovic

  Ne gledam baš pozitivno na celu tu priču. Izugla kupca ja sve to gledam kao još jedan pokušaj vređanja inteligencije.

  Malo pakovanje su napravili zato sto je platežna moć ljudima znatno opala pa im je teško prodati veća pakovanja.

  A o predstavljanju klinca kao direktora za zabavu i promovisanje njega kao uzora je iz više uglova nerihvatljivo. Slika klinca koji zevzeči i ništa ne radi a pri tom je kao neki direktor koji je uspeo uživoti meni nekako ne izgleda kao uspeh koji je realan i kakvom treba da teže ljudi.

 2. Ivana Ćirković

  Dragi Peđa, to je takođe još jedan ugao posmatranja.
  Što se tiče klinca kao direktora, hteli ne hteli, takva slika je realnost – samo pogledaj primer Justina Biebera, Jonas Brothersa, Miley Cyrus i ostalih zvezda preko noći, na koje se klinci godinama unazad ugledaju. Sa te strane, Coca Cola nije iskoristila ništa što već neko vreme nije prisutno kao takvo. I da, slažem se da zezanjem do uspeha nije recept za isti i – iz našeg ugla (odraslih) – znamo da baš i nije tako, ali klinci žive, uče i gledaju drugačije i to je realnost. Ko zna, možda dok oni stasaju stvari i postanu takve..

 3. Bebika

  Meni reklama nije nešto simpatična ali sam od prvog trena znala da za mene nije ni kreirana 😉 Sa druge strane, klincima se dopala a i sama flašica od 0,25l im je nekako “taman” nije velika da moraju da je dele ili ostavljaju za posle kao onu od 0,5l a nije ni limenka koja ne može da se zatvroi. Tačno “taman” 😉

 4. Anonymous

  secerna bolest u limenci se uvek lakse prodaje uz gay-facu sto jes-jes.

 5. pijem vodu

  samo totalni idiot može verovati koka-koli&co. i njihovim marketinškim trikovima.najgore je to što se klinci primaju a roditelji sve to podržavaju.inače mali je glumac Joakim Tasić

 6. Milan

  “U vremenu u kojem živimo, kada je sve brzo i trenutno, tinejdžer Marko Savić nije iznenađujuć kao promo lice – klinci se poistovećuju sa njim i odmah usvajaju razmišljanje „Ako može on, što ne bih i ja?“” – da, upravo to je i poenta turbo-kapitalizma: da stvori iluziju o tome kako to “može svako da postigne samo ako se dovoljno potrudi”.u suštini je to samo iluzija iz koje se mladi trgnu (možda) tek sa preko 30 dok se snalaze tražeći posao i stanujući kod svojih.najžalosnije je što roditelji i sami često ne shvataju tu poentu, pa čak i učestvuju u svemu tome umesto da ih skrenu na pravi put.

 7. Anonymous

  koliko ste naivni pokazuje i podatak da su svi pali na glumca joakima tasića koji glumi “marka savića” pa verujete u sve te gluposti umesto da pijete vodu.

 8. Ivana Ćirković

  Poštovani Anoniman/Pijem vodu, naravno da je u pitanju glumac i to je jasno svima, zbog čega i nije bilo potrebe da se naglašava u samom tekstu.

 9. srebrenica malomorgen

  Poštovana Gospođo, mogu samo da potvrdim opasku gospodina “Anonimnog” kao i ostalih prethodnika.Iz sledećeg citata se jasno vidi da ste i vi “pali” na trik-kampanju dotične firme kao i ostali naivni klinci:
  “Moj sin i njegovo društvo su oduševljeni i bocom, ali i reklamnim licem – danima se između njih vodio razgovor o tome kako je neko tako mlad uspeo da postane direktor i da se pojavljuje na reklamama i slično.” a zatim i:”Klinci širom zemlje sada razmišljaju da i oni, možda, mogu jednog dana biti na istom ili sličnom mestu kao Marko Savić, da uspeh nije nedostižan i da će ih možda snaći i pre nego što misle.” pa onda citat jednog vašeg komentara:”Što se tiče klinca kao direktora, hteli ne hteli, takva slika je realnost – samo pogledaj primer Justina Biebera, Jonas Brothersa, Miley Cyrus i ostalih zvezda preko noći, na koje se klinci godinama unazad ugledaju.”
  Meni je stvarno žao ali biste i Vi trebali na jednu malu “edukaciju” o marketinškim trik-kampanjama,globalnim “igračima” i njihovom delovanju na širu (mahom naivnu) narodnu masu.
  S poštovanjem

 10. diskomile

  Jao dramosera ovih sto sve znaju i sve bi da nauce, sve marketinski strucnjaci do mojega. Pa vi ste anonimusu i Srebrenico malomorgen (btw, nick govori o tebi vise nego cocacola) ono sto je ova kampanja htela da izazove, mrsomude koji ne znaju ni da se potpisu ali bi svakoga da nauce sta je trik kampanja. Jebem Vas iskompleksirane.

Leave a Reply