Provokativne reklame sa trudnim tinejdžerima!

Dok naše zdravstvo želi da nametne zakon po kojem će tinejdžeri svoje zdravstveno stanje (pa i trudnoću) kriti od roditelja kao poverljivu informaciju, u Americi se radi nešto sasvim drugačije. U pokušaju da dopru do tinejdžera i smanje neželjene trudnoće koje su u Čikagu u velikom porastu, gradsko odeljenje za javno zdravlje je pokrenulo neočekivanu i uznemirujuću kampanju.

Tinejdžerska trudnoća je u Čikagu 1.5 puta veća u odnosu na nacionalni prosek i predstavlja sve veći problem, zbog čega je kampanja usmerena podjednako na devojčice i dečake, upozoravajući ih da neželjena trudnoća nije samo njen već i njegov problem. 
Kampanju prati serija provokativnih fotografija sa trudnim muškim tinejdžerima, ispod čega su napisane poruke o merama zaštite i prevencije, kako od trudnoće, tako i od seksualno prenosivih bolesti.

Prema rečima komesara za zdravstvo, dr. Bechare Choucaira, namera kampanje i jeste da bude provokativna, upadljiva, da podigne svest i podstakne razgovor na ovu osetljivu temu, u čemu su svakako i uspeli – čim se o tome govori, između ostalog, i kod nas.

Leave a Reply