Ponašanje tinejdžera na društvenim mrežama

Koliko, kao roditelji i porodica znamo šta nam deca rade kada su online i koje privatne informacije dele? U vremenu u kojem živimo, sve je više upozorenja na zaštitu podataka koji se vrlo lako i vrlo često zloupotrebljavaju. Ovom tematikom pozabavio se i Pew istraživački institut, te je nastala i ova infografika, koja je rezultat ankete američkih tinejdžera i njihovog ponašanja na Facebooku i Twitteru – kao najpopularnijim među njima i evo rezultata.
 
Fotka preuzeta odavde


Prvo što „upada u oči“ jeste sveukupna ležeran odnos prema svojim ličnim podacima jer, gotovo i ne trepnuvši, dele informacije poput pravog imena, datuma rođenja, fotografija, mail adrese, škole u koju idu, broj telefona…što je i više nego dovoljno za eventualnu zloupotrebu.

 Anketiranje je obuhvatalo nešto manje od 1000 tinejdžera uzrasta od 12 do 17 godina oba pola i ono što je takođe uočljivo jeste da devojčice i dečaci gotovo podjednako dele svoje lične podatke sa „prijateljima“ na društvenim mrežama. I, iako se među njihovim prijateljima najčešće nalaze članovi porodice, familija i drugari, ipak postoji nekih 30% ljudi koje nikada u stvarnom životu nisu upoznali, što može predstavljati i potencijalni problem.
Kakva je situacija kod nas i da li se neka organizacija bavi ovim pitanjem (osim sajta klikni bezbedno), nije mi poznato. Ono što znam, iz krugova bliskih mom sinu i prijateljima koji imaju decu uzrasta mog najstarijeg (13 god) jeste činjenica da naši klinci otvaraju po nekoliko lažnih naloga – što zbog igranja igrica i međusobnog deljenja tokena/resursa/idr, što zbog raznih smicalica i podmetanja drugarima – kao šala. 

Šta mislite o ovome – jesu li naša deca dovoljno informisana o korišćenju interneta i svim njegovim potencijalnim opasnostima koje vrebaju sa one strane ekrana?

Leave a Reply