9. WordPress Meetup Srbija i šta smo naučili

 

Juče je u Domu Omladine održan 9. WordPress Meetup Srbija na kojem sam učestvovala kao moderator panela i diskusije na temu WordPressa, rada na njemu i zarade i evo šta smo naučili.

9_wordpress_meetup_srbija_i_šta_smo_naučili_m
Photo by Nesha.me

Panelu su prethodila 3 stručna predavanja:

1. Miljenko Rebernišak je govorio o potrebama za skaliranje WordPress sajtova kroz Amazon Cloud, radi zaštite od nepredviđenih situacija, kao što je iznenadan skok poseta koje prevazilaze limit  koji imate na serveru.

2. Nikola Kirinčić nam je u svom predavanju predstavio novi, i u beta verziji, besplatan alat za bezbedno upravljanje i efikasnije korišćenje WordPress sajtova i pokriva postupke kao što su migracija sajta, backup, upravljanje pluginovima i još mnogo, mnogo toga. Kao što sam pomenula, WP Safe Mode je trenutno besplatan, a možete ga preuzeti ovde.

9_wordpress_meetup_srbija_i_šta_smo_naučili_v

3. Igor Hrček, direktor Mint Services govorio nam je o kontroli štete, kako doazimo u tu situaciju i šta sve možemo da uradimo da je izbegnemo, ali i rešimo na civilizovan i uspešan način.

9_wordpress_meetup_srbija_i_šta_smo_naučili_v1

Za kraj, održan je i panel pod radnim nazivom “WP izbor za sve” u okviru kojeg je bilo reči o samoj platformi i šta je to što WordPress izdvaja od ostalih CMS sistema. Imala sam tu čast i priliku da uređujem diskusiju (hvala Milanu na pozivu) u kojoj su mi panelisti bili neki od vrsnih profesionalaca iz te oblasti:

Luka Petrović

Marko Nikolić

Nemanja Aleksić

Sibin Grašić

9_wordpress_meetup_srbija_i_šta_smo_naučili_v2

Sam meetup nije imao live stream niti je sniman za kasnije objave, na Twitteru ga je bilo moguće pratiti putem hashtaga #wpmeetupbg:

 

9_wordpress_meetup_srbija_i_šta_smo_naučili_v3

 

a evo čega smo se sve dotakli tokom (za mene) zanimljivog i edukativnog panela:

– svako ko je iole  zainteresovan i voljan da uči i radi na sebi, može i treba da uplovi u WordPress vode

– WordPress jedinstven je po tome što ima veliku (najveću) zajednicu ljudi koji su u svakom trenutku spremni da posavetuju, pomognu i olakšaju put ka uspešnom radu u WordPress okruženju

– nije sramota pitati, sramota je praviti se da sve znaš i napraviti štetu – u kom slučaju se obraćaš Igoru daa “vadi kestenje iz vatre

– vreme, učenje, trud i iskustvo određuju cenu i vrednost rada

– WP developeri skloni su podcenjivanju svog rada, koliko god mislite da tražite, pomnožite sa 2 i okvirno će biti ta cena

– da, “komšijin mali” “Mile” može napraviti WP sajt za 50 evra – Yugo i Mercedes su automobili, razlika je u kvalitetu

– bavljenje i rad na WordPress platformi nije samo puko programiranje, već tu ima dosta i developmenta, dizajna, copywrightinga, administriranja i ostalih radnji koje zajedno čine celinu od koje nastaje željeno rešenje

O ovim i mnogim drugim temama koje smo pomenuli moglo se pričati do u nedogled i svi koji su ostali uskraćeni za odgovor ili, prosto, žele da saznaju nešto više mogu se obratiti panelistima putem Twittera ili ih potražiti u okviru Facebook grupe WordPress Srbija.

 

Leave a Reply