#BePresent besplatan alat za metriku

Kako se društvene mreže sve više koriste u poslovnom smislu, tako je i potreba za merenjem uspešnosti i povratka investicije veća. S tim u vezi, moguće je pronaći dosta korisnih – kako besplatnih, tako i onih koji se plaćaju alata – za merenje uspešnosti prisustva na društvenim mrežama. Ovoga puta, osvrćem se na besplatni projekat Sprout Social platforme #BePresent, a pomoću kojeg saznajete da li ste u dovoljnoj meri prisutni na društvenim mrežama i angažovani prema svojim fanovima i pratiocima – besplatan alat koji se odnosi na vaš Twitter nalog.

Kako sami kažu, „rast, relevantnost i ugled organizacije danas oblikuju se društvenim konverzacijama, zbog čega je briga o potrošaču/konzumentu i komunikacija zauvek promenjena. Da biste uspeli morate biti prisutni“ – #BePresent, a koliko ste u tome uspešni, otkriva upravo ovaj alat. Kako?

Registrujete se jednostavnim unosom imena, pezimena, naziva organizacije, mail adrese i šifre, nakon čega je neophodna autorizacija preko Twitter naloga – sve zajedno traje ne više od minuta. Nakon toga, u kratkom vremenu #BePresent alatka računa stopu vaših odgovora bilo na postavljena pitanja ili samo pominjanje vas i/ili vašeg brenda; prosečno vreme odziva, kao i to gde se, u odnosu na vašu/konkurentsku/i ostale industrije, nalazite. A ako pristupite Sprout Social platformi, u mogućnosti ste da, pored Twittera, pratite i Facebook naloge, pa tako dobijate detaljnije informacije, kao na primer:
–    Odnos primljenih pitanja/pominjanja i vašeg odgovaranja
–    Prosečno vreme odgovaranja
–    Kojim danima i u kom periodu ste najaktivniji u odgovaranjima/interakciji

Zašto je ovo korisno?

Društvene mreže su promenile način na koji radimo i komuniciramo. Potencijalni klijenti – sadašnji i budući su online – gde i sami trebamo biti, ali samo prisustvo kao takvo nije dovoljno. Kako bi uspeli u svetu društvenih medija i ostvarili ono što nam je cilj – bilo da je u pitanju promocija sajta, novog proizvoda, kompanije, veća prodaja, dizanje svesti, edukacija…; moramo da se angažujemo, da podstaknemo dijalog, da pokažemo da nam je stalo do „druge strane. Pomoću #BePresent alata, dobijamo uvid u to koliko smo stvarno prisutni i u kojoj meri slušamo tu „drugu stranu“. Ova alatka nam pomaže da shvatimo gde eventualno grešimo i pokazuje kako da popravimo stopu prisutnosti i angažovanja.
Svratite, prijavite se i proverite koliko ste drugima dobri.

Leave a Reply