Žene vladaju društvenim mrežama

Poslednjih godina, česta su istraživanja vezana za otkrivanje ko su korisnici interneta, njihov način ponašanja, pa sve do najdetaljnijih informacija – pol, godine, sklonosti i slično. Jedno je zajedničko svima njima – zaključak da su žene te koje vladaju društvenim mrežama, naročito od pojave Pinteresta. Evo i malo više detalja.

Prošlogodišnje istraživanje Pew Research Centra koje je obuhvatilo anketiranje 1802 građana Amerike, utvrdilo je da 71% žena koristi društvene mreže u odnosu na 62% muškaraca. Najpopularnija društvena mreža i dalje je Facebook, a tik uz nju Twitter i Pinterest, a evo i više detalja, zaključno sa decembrom prošle godine:
67% odraslih koristi facebook
16% odraslih koristi Twitter
15% odraslih koristi Pinterest
13% odraslih koristi Instagram
6% odraslih koristi Tumblr
Prema podacima iz avgusta prošle godine, 20% ispitanika koristi LinkedIn i to je ujedno jedina društvena mreža u kojoj muškarci kao korisnici prednjače.

Zašto su ovi podaci bitni, sigurno se pitate?
Možda ne za vas i za mene, ali su bitni za brendove iz razloga što smo svi danas – pa i oni – prisutni na društvenim mrežama, te bi trebalo da preispitaju svoje online marketing strategije, PR akcije i usresrede se više na žene. Budući da je sve evidentnije da su žene te koje provode više vremena online, više se angažuju i više kupuju, samo je pitanje vremena kada će brendovi i kompanije to da shvate i preusmere deo svojih planova i na njih tj. nas. S tim u vezi, evo i jedne infografike koju je uradila PR agencija Weber Shandwick, a koja profiliše žene na društvenim mrežama i njihov uticaj.

Kada je Srbija u pitanju, ono što sam ja primetila kao pomak i korak više ka uspostavljanju kontakta i veza sa ženama jesu sledeće Facebook stranice (a prisutni su i na Twitteru):

Znate li za još neke domaće uspešno targetirane primere?

Leave a Reply