Top 15 sajtova za besplatne fotografije za vaše objave

Svima koji se bavimo bilo kojim vidom online posla, neophodne su i besplatne fotografije kojima upotpunjujemo svoje objave, članke, blog postove i/ili dizajn.

 

Nekada, prosto, nemamo budžet ili vremena za izradu profesionalnih fotografija, pa nam u pomoć uskaču servisi koji nude besplatne fotografije koje možete koristiti za prezentacije, objave i slično – jedino ograničenje je da se ne smeju koristiti da na njima zarađujete – u smislu da ih predstavljate kao svoje i/ili prodavati. Pojedini servisi možda i dozvoljavaju opciju komercijalne upotrebe – u svakom slučaju, pročitajte pravila i pribeležite negde ovaj tekst, za lakši pristup arhivi odličnih fotografija za svaku priliku.

besplatne_fotografije_za_vaše_objave_m

Unsplash
Odlična kolekcija kvalitetnih fotografija (10 novih na svakih 10 dana), sa kojima možete raditi šta vam je volja, pa i koristiti ih za komercijalnu upotrebu (primeri ovde). Bez registracije.

Picjumbo
Servis sa 15 kategorija besplatnih fotografija koje, pored standardne upotrebe, možete koristiti i za komercijalnu upotrebu – uz navođenje izvora. Nije potrebna registracija.

Pixabay
Direktorijum sa preko 440.000 besplatnih fotografija, vektora i ilustracija na klik od vas. Navođenje izvora nije obavezno, a za preuzimanje nije neophodna registracija.

DTS
Poznati servis Death to the stock photo radi po principu registracije, nakon čega se – na mesečnom nivou – u vaš inbox dopremi serija različitih tematskih fotografija.

besplatne_fotografije_za_vaše_objave_v

StockPhotos.io
U pitanju je direktorijum besplatnih fotografija koje ili imaju licencu za preuzimanje, ili im je istekla ista za inelektualno vlasništvo ili, pak, nemaju ograničenja za njihovu upotrebu. Odabirom fotografije i klikom na nju, bićete preusmereni na originalni link odakle dolazi i tamo je dalje preuzeti.

Pexels
Servis sa preko 3000 besplatnih stock fotografija koje se biraju sa raznih free image izvora i nedeljno se dodaje 70-ak novih. Registracija nije neophodna, a ostavljanjem emaila, dobijate 40 ekskluzivnih fotografija.

Photo Stock Editor
Servis nalik na Unsplash, sa čestim novim unosima, bez registracije i fotografije se mogu koristiti u najrazličitije svrhe, osim za prodaju ili kao deo svog foto servis sajta.

FreeUse.io
Još jedan direktorijum besplatnih fotografija, stock fotki i wallpapera kojima pristupate bez obavezne registracije.

High Resolution Photography
Sajt sa besplatnim fotografijama visoke rezolucije. U pitanju su fotografije prirode, ljudi i predela koje su donirali “profesionalni i nagrađivani fotografi pod CC licencom“. Pristup i preuzimanje ne zahteva registraciju.

Good Stock Photos
Good Stock Photos je izvor za besplatne fotografije u 7 različitih kategorija i za svaku priliku, a za preuzimanje nije potrebna registracija.

Fancy Crave
Još jedan servis sa besplatnim fotografijama visoke rezolucije, za ličnu i komercijalnu upotrebu uz poželjno, ali ne i neophodno navođenje izvora. Svakog dana, dodaju se po 2 nove fotografije, a ako se registrujete, dobijate ekskluzivni paket od 40 fotografija iz serije paketa koji sami odaberete.

Public Domain Archive
Sajt na kojem ćete pronaći inspiraciju i besplatne fotografije za svoje projekte (reči autora). Velika baza i mnoštvo kvalitetnih fotografija, bez registracije.

besplatne_fotografije_za_vaše_objave_v1

Barn Images
Barn Images je projekat dvojice latvijaca lansiran početkom ove godine i već imaju zavidan broj kvalitetnih i korisnih fotografija koje možete koristiti za sve svoje potrebe (pa i komercijalne) bez prethodne dozvole i/ili atribucije. Jedini uslov je da se fotografije kao takve, na drugim sajtovima ili u printu, ne prodaju.

Free File Hunt
Sajt sa kolekcijom besplatnih (i preemium) stock fotografija, WP tema, PNG i vektor fajlova i svega onoga što dizajnerima/blogerima/online medijima treba. Preuzimanje bez registracije.

Free Food Photos
Food blogeri, ovo je mesto za vas! Sjajna kolekcija besplatnih fotografija hrane koje možete koristiti za gotovo svaku namenu, osim preprodaje i/ili korišćenja bez navođenja izvora (u projektima/dizajnu i slično).

Kaboom Pics
Još jedan direktorijum sa kvalitetnim besplatnim fotkama koje preuzimate bez registracije, ali vas ista vodi do ekskluzivnih fotografija visoke rezolucije. Navođenje izvora nije obavezno, mada je preporučljivo.

EDIT:

Find A Photo

Servis koji mi je otkrio online friend Strahinja, u pitanju je sajt koji okuplja besplatne fotografije sa desetak direktorijuma i sličnih servisa, pa i nekoliko gorepomenutih, a za koji apsolutno nisam znala.

Koje još servise vi koristite?

This post is also available in: English

6 thoughts on “Top 15 sajtova za besplatne fotografije za vaše objave

 1. Dimitrije

  Ima jedan još bolji sa svim ovim sajtovima + free video, free mockups, free sound effects, free color palettes, free icons….
  http://allthefreestock.com/

 2. CaraDara

  Hvala za ovo. Ja se za svaki slučaj ubih postavljajući izvor uzimanja fotografija…iako uglavnom koristim sopstvene. 🙂 Koristan tekst.

 3. aleksandra matic (@aleksandranm)

  sjajno.hvala, veoma korisno

 4. bubiljub

  Ovo je sjajno, hvala ti!

 5. Vraviosic

  Ima jedan još bolji sa svim ovim sajtovima + free video, free mockups, free sound effects, free color palettes, free icons….
  http://www.freejpg.com.ar

 6. S@ndr@

  Hvala na tekstu. 🙂

Leave a Reply