Nauka o pričanju priča [INFOGRAFIK]

Od kad je sveta i veka, postoji i nauka o pričanju priča, samo je danas više digitalizovana i, ako se pravilno upotrebljava, predstavlja najmoćniji način da ideje pretvorimo u stvarnost. Znajući sve to, reklo bi se da smo poprilično ovladali pričanjem priča; ipak, mnogo je brendova koji tu stepenicu nikako da savladaju i preskoče.

nauka_o_pričanju_priča_m

Zašto kažem nauka o pričanju priča? Pored ispunjavanja SEO principa u pisanju članka(naslov, meta, tekst), ovaj vid komunikacije zaista i jeste nauka koju kao takvu treba shvatiti i ne prilaziti joj olako. Roditelji to vrlo dobro znaju: deca se vrlo brzo zasite i prestaju da vas slušaju i prate, ako im priče pričate na monoton i nezabavan način. Međutim, ako se zaista unesete u to što im čitate/pričate, pa još uđete u sam karakter, menjate boju i visinu glasa, dodate gestikulaciju i još neke zvuke.. deci dočaravate sve te divne svetove i situacije iz bajki i pretvarate ih u prave male zaljubljenike priča.

 

Isti princip se primenjuje i u samom content marketingu i digital storytellingu. Kupcima i konzumentima je neophodan sadržaj koji je autentičan, koji ih zaintrigira i privuče da požele da ga iskuse do kraja – bio on u vidu teksta, proizvoda ili usluge. Ako ne verujete meni, samo obratite pažnju na brendove poput Coca Cole, Nutelle, Dove i sličnih njima – u centru svakog brenda je priča – samo je treba (znati) izvući i ispričati na način koji će dotaći i privući kupce.

 

Znajući sve to, agencija za digital advertising One Spot, kreirala je infografik The Science of Storytelling, sa nekim prilično interesantnim i korisnim podacima:

Znamo za mnoge uspešne strane primere; imamo li na našim prostorima neke kvalitetne i uspešne brand storytelling primere?

Leave a Reply