Da deca ne budu gladna

Šta se desi kada se spoje društveni mediji, poznate ličnosti i čitavi lanci restorana? Na primer, #NoKidHungry akcija i kampanja za zaustavljanje dečije gladi u Americi.

 

U to ime, septembar je mesec borbe protiv dečije gladi, u kojem restorani širom zemlje daju svoju podršku ovom plemenitom cilju tako što nude specijalne promocije koje doprinose uspešnosti kampanje i same akcije. Korišćenjem tih specijalnih promocija, tj. naručivanjem određenih obroka po specijalnim cenama, učesnici direktno daju novac akciji smanjivanja dečije gladi u Americi. Ova akcija je pokrenuta 2011. godine i od tada je, između ostalog, doprinela da:
–    Se pripremi više od 34 miliona obroka za decu kojima je on potreban
–    Više od 100.000 porodica zaustavi izgladnjivanje kod kuće
–    Se ostvari više od 1100 investicija u lokalne organizacije i nacionalne kuhinje, kao i u edukativne kurseve o kupovini i pripremi zdravih namirnica po pristupačnim cenama

 
Gladna deca pate i pate mnogo. Deca koja nemaju pravilnu ishranu podložna su poremećajima u kilaži i dobijanju raznih bolesti. U Americi čak 16 miliona dece ne dobija hranu koja im je potrebna. Poznati, poput glumca Jeffa Bridgesa, podržavaju ovaj cilj:

 
A cilj čitave akcije je zaustavljanje izgladnjivanja dece i to tako što će im se pružiti adekvatni obroci u školi, siromašne porodice će se edukovati o zdravom načinu ishrane i kupovini namirnica a da ih ne košta previše, što će se o ovom problemu i načinima rešavanja pričati tokom čitave godine i što će se pozivati svi ljudi dobre volje za pomoć i davanje svog doprinosa.

 
Zvanična boja #NoKidHungry je narandžasta i svi učesnici se mole da svoje sajtove, blogove, naloge na društvenim mrežama ukrase ovom bojom i tako pokažu podršku. Pored toga, 16. septembar je proglašen za TwEAT OUT dan, kada se masovno podiže svest o ovom problemu, tako što će se čitavog dana tvitovati o zaustavljanju gladi kod dece, pravilnom načinu ishrane, pozivati na ručavanje u restoranima koji daju podršku akciji i slično.
Prema podacima iz aprila ove godine, broj dece koji odrastaju ispod granice siromaštva u Srbiji skoro je dostigao 200.000, što ukazuje da je svako sedmo-osmo dete gladno. Da stvari idu nagore pokazuje podatak da je pre tri godine željno hrane bilo svako deseto dete.

Šta mi možemo učiniti da ovo promenimo?

Leave a Reply