Da deca ne budu gladna

Šta se desi kada se spoje društveni mediji, poznate ličnosti i čitavi lanci restorana? Na primer, #NoKidHungry akcija i kampanja za zaustavljanje dečije gladi u Americi.

 

U to ime, septembar je mesec borbe protiv dečije gladi, u kojem restorani širom zemlje daju svoju podršku ovom plemenitom cilju tako što nude specijalne promocije koje doprinose uspešnosti kampanje i same akcije. Korišćenjem tih specijalnih promocija, tj. naručivanjem određenih obroka po specijalnim cenama, učesnici direktno daju novac akciji smanjivanja dečije gladi u Americi. Ova akcija je pokrenuta 2011. godine i od tada je, između ostalog, doprinela da:
–    Se pripremi više od 34 miliona obroka za decu kojima je on potreban
–    Više od 100.000 porodica zaustavi izgladnjivanje kod kuće
–    Se ostvari više od 1100 investicija u lokalne organizacije i nacionalne kuhinje, kao i u edukativne kurseve o kupovini i pripremi zdravih namirnica po pristupačnim cenama

 
Gladna deca pate i pate mnogo. Deca koja nemaju pravilnu ishranu podložna su poremećajima u kilaži i dobijanju raznih bolesti. U Americi čak 16 miliona dece ne dobija hranu koja im je potrebna. Poznati, poput glumca Jeffa Bridgesa, podržavaju ovaj cilj:

 
A cilj čitave akcije je zaustavljanje izgladnjivanja dece i to tako što će im se pružiti adekvatni obroci u školi, siromašne porodice će se edukovati o zdravom načinu ishrane i kupovini namirnica a da ih ne košta previše, što će se o ovom problemu i načinima rešavanja pričati tokom čitave godine i što će se pozivati svi ljudi dobre volje za pomoć i davanje svog doprinosa.

 
Zvanična boja #NoKidHungry je narandžasta i svi učesnici se mole da svoje sajtove, blogove, naloge na društvenim mrežama ukrase ovom bojom i tako pokažu podršku. Pored toga, 16. septembar je proglašen za TwEAT OUT dan, kada se masovno podiže svest o ovom problemu, tako što će se čitavog dana tvitovati o zaustavljanju gladi kod dece, pravilnom načinu ishrane, pozivati na ručavanje u restoranima koji daju podršku akciji i slično.
Prema podacima iz aprila ove godine, broj dece koji odrastaju ispod granice siromaštva u Srbiji skoro je dostigao 200.000, što ukazuje da je svako sedmo-osmo dete gladno. Da stvari idu nagore pokazuje podatak da je pre tri godine željno hrane bilo svako deseto dete.

Šta mi možemo učiniti da ovo promenimo?

About the author

Ivana Ćirković

View all posts

Ostavite odgovor