Društvene mreže kao valuta?

Online uticajnost dobija novu dimenziju – društvene mreže kao valuta postaće vrlo brzo, stvar svakodnevnice.

 

Već duže vreme želim da pišem na ovu temu, naročito od kako je jedan švedski hotel napravio promo kampanju u kojoj osobama sa velikim brojem Facebook prijatelja i Instagram pratilaca nudi boravak u hotelu po sniženoj ceni; a onima sa preko 100.000 pratilaca na Instagramu i Facebook stranici, kao i preko 2000 Facebook prijatelja – besplatan boravak u trajanju od 7 dana!

The Nordic Light Hotel među prvima je na svetu prepoznao ili, bolje rečeno, dao na važnosti online prisustvu i svom našem trudu i zalaganju na mrežama i napravio od društvenih mreža validnu valutu!

društvene_mreže_kao_valuta_v

Zauzvrat, hotel očekuje promociju putem društvenih mreža, a koliko je cela kampanja uspešna, govori i podatak da je gotovo 200 ljudi učestvovalo u njoj; na stotine tekstova u svetskim medijima, kao i veliku pokrivenost na društvenim mrežama.

Ako mislite da smo mi daleko od ovog nadolazećeg trenda, varate se. Daću vam samo jedan primer: Jelena Karakaš i Vanja Milićević su (za one koje ih ne znaju) ostvarene i uspešne lifestyle/modne blogerke koje su, primera radi, prošle godine bile deo kampanje San Giorgio hotela na Mikonosu, zajedno sa još nekoliko modnih blogerki iz čitavog sveta.

društvene_mreže_kao_valuta_v2

Društvene mreže kao valuta postoje već neko vreme i mislim da nam tek predstoji vreme kada će postati deo svakodnevnice. Kod nas je to, možda, još uvek nekog manjeg obima, ali kako brendovi i kompanije sve više prepoznaju značaj društvenih mreže i online worth of mouth; sve je izvesnije da ćemo uskoro i mi postati tržište za veće i ozbiljnije kampanje.

Pimer poput Schlarafie i Angeline Radulović ili najsvežiji Viessmann primer koji nudi znatan popust za kupovinu svojih proizvoda ako ste popularni na društvenim mrežama, samo su pokazatelj da ne zaostajemo suviše za digital trendovima.

Šta vi mislite o ovom trendu i znate li za još neke lokalne/svetske primere?

Leave a Reply