Koliko su važne slike na društvenim mrežama?

Twitter chatovi su sjajna stvar i toplo preporučujem da ih što pre (ako već niste) isprobate. Na jednom od njih, povela se tema koliko su važne slike na društvenim mrežama i evo detalja.

 

Ako se bavite digitalom, onda sigurno – kao jedan od alata – koristite i Buffer. Za one koji ne znaju, Buffer ima i odličan Twitter chat – #bufferchat u okviru kojeg je poslednja obrađena tema bila koliko su važne slike na društvenim mrežama i evo nekih zaključaka.

U diskusiji je učestvovalo 341 ljudi, sa 3072 tvita i procenjenim reachom od 2.354.929, što je za svaku pohvalu.

Q1 What role do images play in social media?

Kako je dokazano da nam pažnja gubi fokus nakon 8 sekundi, činjenica je da su fotografije uspešnije u prenošenju poruke od “pukog” teksta, ostvaruju veći doseg, bolju interakciju sa fanovima, bude emocije i pričaju priču. Sve to naročito pogoduje Twitter formi, gde smo ograničeni na 140 karaktera, pa nam vizual pomaže da budemo konkretniji, direktniji i jasniji u onome što želimo da podelimo.

koliko_su_važne_slike_na_društvenim_mrežama_v

Q2 What makes for a memorable and effective image?

Iako fotografija govori i vredi više od 1000 reči, složićemo se da to ne znači da možemo i treba da postavljamo bilo kakvu fotografiju. Vreme kuca, maca i beba (iako neki tvrde suprotno) već prolazi; fotografije znače samo ako su smislene, pričaju priču i pružaju dodatnu vrednost i imaju cilj – kako za sam brend/organizaciju/uslugu, tako i za samog fana i krajnjeg korisnika. Ne kreirajte vizual samo zato što je to sad u trendu; razmislite o poruci koju njime želite da iskažete, koju emociju želite da izazovete, kako želite da fanovi/korisnici na nju reaguju.

Q3 What are your favorite sites to find images or graphics?

Internet je jedna neiscrpna riznica najrazličitijeg sadržaja, pa tako i izvor za obilje fotografija – bilo za ideju i inspiraciju, bilo za preuzimanje. Pored Pinteresta i Instagrama koji su se, nekako, izdvojili po kvalitetu sadržaja koji pružaju; stiglo je dosta preporuka, neke od njih i sama koristim, kao što su Unsplash, Canva, Moveast i mnoge druge. Pretražita, pročitajte i otkrijte sami 🙂

koliko_su_važne_slike_na_društvenim_mrežama_v1

Q4 What tools do you use for photo editing/creation?

Evidentno je da su mobilni telefoni postali nezaobilazan alat u online radu, pa tako imamo veliki broj foto i video aplikacija za obradu i izradu najrazličitijih vizuala. Učesnici #bufferchat-a su dali dosta korisnih izvora, a ja ću u narednom periodu napisati tekst o iPhone aplikacijama koje i sama najčešće koristim za obradu i kreiranje. Od desktop preporuka, pored Photoshopa i Gimpa, korisni su (ponovo) Canva, Snagit, Pixlr i mnoge druge.

Q5 Smart phones and filter apps make creating your own images so accessible! What tips do you have to take great photos?

Budući da nam mobilni telefoni sve više služe i kao fotoaparati, podelili smo među sobom i neke trikove za dobijanje što boljih fotografija.

– Upoznaj svoj telefon
– Uvek pronađite dobar izvor svetla
– Fotoaplikacije često znaju da naprave bolje fotografije nego sam aparat
– Vežba, ponavljanje i strpljenje su ključni za dobru fotografiju
– Perspektiva. Menjajte ugao iz kojeg snimate fotografiju, neki od rezultata vas mogu iznenaditi

koliko_su_važne_slike_na_društvenim_mrežama_v2

Q6 What companies or individuals use photos well in their marketing?

Kao i u svakom poslu, tako i ovde postoje “majstori svog zanata” kada je u pitanju odlično korišćenje fotografija. Neki od njih su: Virgin, Nike, Oreo, Starbucks, GoPro, dailymuse, houzz.. Istražite, analizirajte, naučite iz njihovih (i mnogih drugih) primera, saznajte nešto novo i iskoristite da usavršite svoje prisustvo na mrežama.

Koliki značaj vi pridajete vizualima (foto/video) u online komunikaciji i kako ih koristite u svakodnevnom poslu?

Leave a Reply