Facebook testira opciju plaćanja za objavu postova

Facebook je trenutno u fazi testiranja opcije koja će omogućiti privatnim korisnicima – ne brendovima – da plate neki iznos, kako bi osigurali da će određeni post biti vidljiviji na zidovima njihovih prijatelja.

Novi Zeland se nalazi među zemljama u kojima se testiranje vrši, a to je otkrio lokalni magazin Stuff, nakon što im je slučaj ‘prijavio’ korisnik iz Whangareia, misleći da je u pitanju neka prevara. Zvaničnici facebooka potvrdili su da je u pitanju prava stvar, rekavši kako oni stalno testiraju nove opcije i kako je ovo samo test da utvrde zainteresovanost korisnika da i na ovaj način dele sa prijateljima svoja interesovanja.
Ova opcija radi tako što se pored dugmeta za Like nalazi i dugme Higlight i nakon što kliknete na njega, pojavi se prozor u kojem odabirate iznos koji želite da platite za naglašavanje svoje objave, u visini do 2$. Plaćanje je moguće izvršiti putem PayPala, kreditnom karticom ili Facebook kreditom, ako ga imate. Nakon što to uradite, naglašena objava će se kod vaših prijatelja pojaviti u vrhu News Feeda i biće istaknuta sa oznakom highlight. Mali broj test korisnika imaće mogućnost da naglašava objave besplatno.

Pitanje koje je vrlo brzo postavljeno širom weba jeste – koju vrstu sadržaja će korisnici želeti posebno da naglase i zašto? Facebook, sa druge strane, to preterano i ne zanima jer, kako zvaničnici kažu, cilj ovog i sličnih testiranja je da pronađu nove načine za sticanje profita.


Da li je ovo testiranje možda početak nove ere društvenih mreža – koje ćemo plaćati da ih koristimo?

Leave a Reply