Najbolje vreme za objave na društvenim mrežama

Skraćivač linkova iliti URL shortener Bit.ly analizirao je svoje podatke i došao do odgovora kada je najbolje vreme za objave na društvenim mrežama – što je informacija koja će, verujem, većinu vas i zanimati. Analiza je obuhvatila društvene mreže Twitter, Facebook i Tumblr.

Pre svega, skrenula bih pažnju da je analiza rađena prateći istočno standardno vreme (SAD i Kanada) tako da je, za naše potrebe, podatke potrebno prilagoditi našem vremenu. Iz priloženih fotografija, vidi se najoptimalnije vreme za objave gde:
•    Prvi deo fotografije predstavlja odnos saobraćaja/poseta koji je objavljen link u datom vremenu postigao u narednih 24h (što je kockica tamnija, više saobraćaja je ostvareno);
•    Drugi deo fotografije predstavlja vreme kada je društvena mreža najaktivnija, a što se obračunava brojem klikova na Bit.ly linkove koji dolaze sa tih mreža.

Twitter
–    Objavljujte poruke između 9h i 15h EST, između ponedeljka do četvrtka
–    Pojačajte objave između 13h i 15h EST, između ponedeljka i četvrtka
–    Izbegavajte objave posle 20h EST vikendom
–    Izbegavajte objave nakon 15h EST petkom i ceo vikend

Facebook
–    Objavljujte poruke između 13h i 16h EST tokom nedelje
–    Pojačajte objave sredinom nedelje između 13h i 15h EST
–    Najbolje vreme za objave je sreda u 15h EST
–    Izbegavajte objave između 20h i 8h EST tokom nedelje
–    Izbegavajte objave vikendom

Tumblr
–    Objavljujte od 16h EST pa nadalje
–    Pojačajte objave između 19h i 22h EST i nadalje, a naročito ponedeljkom i utorkom
–    Objavljujte petkom uveče

Iz ove analize možemo videti da uspeh objava (čitanost/zapaženost kroz broj klikova) na Twitteru i Facebooku postižemo objavljivanjem u rano poslepodne, dok Tumblr više voli noćni život.

A vi, kad najčešće postujete?

4 thoughts on “Najbolje vreme za objave na društvenim mrežama

 1. Form&essence

  Moje iskustvo govori da je najbolje od utorka poslepodne do četvrtka.
  Ponedeljkom su zauzeti početkom radne nedelje, a petkom misle na vikend i ne zanima ih Internet.

 2. Marko

  U potpunosti se slažem sa prethodnim komentarom. Koliko god zgledalo logično, mislim da je vikend pogrešno vreme za objave.

 3. Ivana Ćirković

  @Aleksandre, @Marko, pre svega, hvala na čitanju i komentarima 🙂

  Interesantno je uporediti njihove rezultate sa našim iskustvima, gde je taj vremenski okvir utorak – četvrtak, upravo najpogodniji za objave.

  Gledajući analitike svojih sajtova, vikend je definitivno najslabiji što se tiče deljenja i poseta na njima; još uvek kao društvo, čini mi se, nismo razvijeni toliko da koristimo internet i od kuće – čast izuzecima kojima je internet profesija ili hobi 🙂

 4. Clarice

  Zanimljivo da je neko zaista uradio istrazivanje na ovu temu, posto sam iskreno razmisljala o tome kada je najbolje objaviti neku vest, posebno ako ocekujemo reakcije.. Ili ako vodimo biznis preko interneta…

Leave a Reply