Fenomen žirafe na Facebooku

Verujem da nema osobe koja tokom vikenda nije primetila pravi viral u vezi sa promenom profilnih fotografija na Facebooku u žirafe i zapitala se „O čemu se tu radi?“. Jedna od mnogobrojnih online igara dovela je do toga da su pojedini (mnogi) bili revoltirani time, pišući ljute statuse i napadajući one koji su u igri učestvovali.

Fotka preuzeta odavde


Zagonetna igra koja je, kako danas saznajem, potekla iz Belgije igrala se ovako:

Morala/o sam staviti sliku žirafe kao proflilnu sliku. Probala sam rešiti zagonetku i odgovorila krivo. Pokušajte. Pogrešite li morate staviti sliku žirafe kao profilnu sliku i zadržati je 3 dana. Odgovore mi pošaljite isključivo u privatnoj poruci, ne pišite ih u komentare!
Zagonetka je:
U 3 ujutro netko vam zvoni na vrata, to su vaši roditelji koji su došli na doručak. Imate džem od jagode, med, vino, hleb i sir. Što ćete prvo otvoriti?
Zapamtite, odgovarajte isključivo u privatnoj poruci! Odgovorite li tačno, napisaću vaše ime u komentaru, u protivnom menjate svoju sliku!
Kako mnogi nisu pogodili (krivac je loš prevod jer nedostaje ključni nastavak zagonetke: i ti se probudiš), morali su da promene profilnu fotku u fotku žirafe i ubrzo je krenuo online linč, kako na samom Facebooku, tako i na Twitteru. Od nedoumica, preko iritacije, pa do vređanja, društvene mreže su brzo postale ogledalo samih ljudi u realnom životu.
Da li su društvene mreže krive što se sada svi osećamo toliko bitnim i važnim i u obavezi da iskažemo svoje nezadovoljstvo (pritom, nečim o čemu ništa ne znamo), pa makar i na najniži način?

Leave a Reply