Da su zemlje veličine internet populacije

ŠBBKBB…iliti, kako bi izgledao svet da su zemlje veličine internet populacije? Na ovo pitanje, odgovor je dao Oxford Internet Institute sa  projektom koji ima ideju sveobuhvatnog mapiranja savremenog geografskog znanja. Kako, molim? Evo objašnjenja.

 U želji da prikažu rast i značaj interneta u svetu, projekat Information Geographies je napravio mapu na kojoj je prikazana veličina online populacije na Zemlji (geografski), kao i procenat ukupne populacije koju predstavlja (razgraničene po bojama). Primerice, Kanada je mala zemlja sa malim brojem ljudi, ali je gotovo 80% njih online! Kina, sa druge strane, kao velika sa velikim brojem stanovnika, ima manje od pola ukupnog stanovništva online, te je označena svetlijom bojom.
 klik za veću fotku
Kada je u pitanju Srbija, možemo se pohvaliti činjenicom da između 40% i 60% stanovnika ima pristup internetu. Po tome smo izjednačeni sa Makedonijom, Bosnom, Albanijom, Italijom, Turskom, Brazilom, Argentinom..dok su Hrvatska i Slovenija bolje – kod njih je između 60% i 80% online.
Podaci za mapu su dobijeni iz izveštaja Svetske banke za 2011 godinu, koji definiše internet korisnike kao ljude koji imaju pristup internetu.

Leave a Reply