Instagram panika

Instagram je, pre nekoliko dana, izdao saopštenje kojim obaveštava sve korisnike ove društvene mreže o promenama u ToS koje će se desiti od 16. januara 2013. godine, a koje upućuju da će se naše fotografije prodavati trećim licima bez pitanja i nadoknade. Malo je reći, ove izmene su izazvale opštu paniku širom sveta i brisanje nekoliko (desetina) hiljada naloga. Da li je sve baš tako kako su pojedini mediji pisali i šta je stvarno po sredi, proučila sam i brzo saznala.

Kao i vi, i ja sam pre par dana dobila obaveštenje o promeni u Politici Privatnosti i Pravilima Korišćenja. Kao i većina, preko teksta sam preletela – krajičkom oka opazila pominjanje tih nekih trećih lica i prodaju informacija, ali se nisam preterano uzrujavala; opcija deljenja naših podataka zarad analize i eventualnog reklamiranja već je postojala u prvobitnim pravilima. Međutim, u toku ova dva dana, u medijima su se pojavili alramirajući tekstovi koji ukazuju da će Instagram prodavati naše informacije i fotografije trećim licima, bez pitanja i bez ikakve nadoknade, da će se okoristiti o naše radove. U isto vreme, objavljena su i uputstva za back-upovanje fotografija sa Instagrama i preporuke da se nalozi ugase.

1. CNET

2. CNN

Na samoj mreži, kreiran je hashtag #byebyeinstagram pomoću kojeg su korisnici izražavali svoj bes i nezadovoljstvo; na Twitteru takođe – koristeći hashtagove #instagramriot, #byebyeinstagram.
Priznajem, nije mi bilo svejedno jer sam na Instagramu gotovo od samog početka i imam nekih 600-tinjak fotografija i ne bi mi bilo prijatno da se iste nađu na raznim web-sajtovima i ko zna gde još. Ipak, sela sam i sama pročitala te promene koje su napravile veliku pometnju i nisam shvatila da je baš tako kako se navodilo. A da sam u pravu, potvrdio je i sinoćnji tekst jednog od osnivača ove popularne foto društvene mreže, Kevina Systroma.
Između ostalog, Kevin je napisao i sledeće:

To be clear: it is not our intention to sell your photos. We are working on updated language in the terms to make sure this is clear.
Kako je svakog čuda za tri dana dosta – u ovom slučaju, bio je dovoljan jedan – ljubitelji fotografije i ove mobilne foto zajednice mogu da odahnu. Nema potrebe za radikalnim brisanjem naloga i traženjem alternative (osim ako to ne želite), Instagram je i dalje oaza naših delova života i sačuvanih trenutaka, dokle god to sami želimo. 
I, kao podsetnik, Instagram je javna online zajednica i sve što na njoj objavimo dostupno je svima – ukoliko ne zaključamo profil. Zato, nema garancija da nam pojedine fotke već nisu na nekim web-sajtovima, forumima i gde god. 

Leave a Reply