Ponovo hakovan Twitter

Ako u poslednje vreme ponovo primate učestale DM poruke od followera u kojima su linkovi i upozorenja da „neko o vama nešto loše priča“, znajte da je u pitanju malo ozbiljnija najezda hakovanih naloga, sa kojom smo se ranije već susretali.

hey this guy posted an awful video from that thing you did last week bit.ly/TNFwrF
someone is saying horrible things about you check it out bit.ly/GHAdbC
hey this person bit.ly/UROIZ1 is spreading horrible rumors around about you

Ove i slične poruke kruže Twitterom već nekih desetak – petnaest dana, a najčešći razlog je taj što se korisnici Twittera ponekad uloguju na lažnu stranicu ove društvene mreže, što hakerima automatski daje pristup samom nalogu i tada počinje žurka sa DM spamovima i slanjem linkova na koje nikako ne biste trebalo da klikćete. U situaciji kad dobijete poruke ovakve i slične sadržine, samo je obrišite i obavestite korisnika naloga odakle je poruka stigla da promeni lozinku. Najlakši i najsigurniji način promene lozinke na Twitter nalogu je da sami ukucate http://twitter.com login i dalje pratite uputstva za izmenu.

Iako smo svi na mreži već godinama i (mislimo da) mnogo toga znamo, nije na odmet pojačati predostrožnost i obraćati više pažnje na samu adresu stranice kojoj pristupamo, kako nam se ne bi dešavala „otimanja“ naloga.
Kako je i sam Twitter primetio da se DM spamovanje otelo kontroli, prošle i pretprošle nedelje su slali mailove korisnicima (pa i meni) sa informacijom da su im resetovali šifre i kako je neophodno istu promeniti.  Isprva sam mislila da je u pitanju neslana šala, možda i nečija obmana, te sam one koji su me pitali za savet, upućivala  da sami preko svojih naloga izmene šifre, ne koristeći linkove iz dobijenog maila. Međutim, nakon provere, utvrdila sam da je u pitanju legitimni mail iz Twittera i da je bezbedno kliknuti na ponuđeni link za odabir šifri.
Umesto zaključka, savetovala bih da povedemo malo više računa o tome gde ostavljamo lične podatke, kako ne bismo sebe i druge dovodili u nezgodne situacije. Danas je to Twitter, sutra može biti nešto ozbiljnije – mada, zamislite da vodite korporativni nalog koji je hakovan? Ups.

1 Comment

  1. Davor Zeljkovic

    Meni se desilo pre nekoliko na jednom nalogu da mi je Twitter promenio lozinku, navodno zbog zloupotrebe od strane neke stranice(tip onih što se loguješ preko tvitera) sem par tvitova(sa linkovima) ništa mi nije falilo, niti je bilo slatih DM-ova. Tek posle nekih par dana ti tvitovi su se vratili sami id sebe.

Leave a Reply