Mala škola elektronskog poslovanja: Internet saveti za startupe

Tema koja je obeležila 1154. izdanje Polarotora: saveti za startupe i sve koji počinju sa svojim biznisom a tiču se interneta i društvenih mreža.

Kako jedan startup može imati uspešno prisustvo na internetu i koji su koraci da se to i ostvari? Znamo koliko je pokretanje svakog posla pa i startupa neizvestan i nesiguran put na kojem nam je potrebna sva pomoć koju možemo dobiti. Ovaj prilog iz emisije Polarotor je jedan vid takve pomoći i preporučujem ga svima koji kreću put pokretanja svoje ideje.

– Kad govorimo o startupu, šta treba da radimo i koji su koraci kad pričamo o internetu?

Za pokretanje bilo kog posla, pa i startupa nam je neophodna strategija. Plan i jasna vizija i misija šta želite i gde želite da budete i da imate jasno razrađenu putanju kojim koracima ćete doći do tih ciljeva. Nakon toga kreće implementacija, pokretanje sajta – vaše parče weba gde ćete predstaviti sebe i ono što radite i na koji način to pomaže ljudima u okruženju i ciljnoj grupi kojoj je namenjena.

– Pomenula si izradu web sajta, te je ovo zgodna prilika da pomenemo konferenciju koja će se sledeće godine odigrati u Beogradu.

Tako je, u pitanju je WordCamp Europe, najznačajnija konferencija posvećena WordPressu i, uopšte, IT industriji ali nije namenjena samo programerima i developerima, već svim zainteresovanima koji žele da nauče nešto novo i pronađu mesto u ovoj industriji. Konferencija se održava od 14. do 16. juna u Sava Centru i tokom ta tri dana održaće se brojna predavanja i radionice i svi zainteresovani će steći iskustva i znanja koja mogu odmah da primene. Bitno je napomenuti da se WordCamp Europe održava pod pokroviteljstvom WordPress fondacije.

– Da se vratimo na temu, kad izradimo sajt šta se dešava dalje?

Sledeći korak su analiza tržišta i ciljne grupe. ko su ljudi kojima se obraćate i gde se oni na internetu nalaze. To radite kako biste saznali šta je to što te ljude muči, na koji način možete da im otklonite te probleme i sebe predstavite kao rešenje, kao i da biste svoju poruku na najbolji mogući način prilagodili tim ljudima. Kad sve to znate i primenite, shodno svim tim informacijama ćete implementirati svoje prisustvo na internetu.

– Pomenula si društvene mreže; u kojoj meri one doprinose poslovanju?

Društvene mreže igraju veliku ulogu u promociji svakog biznisa pa tako i startupa. Nakon što ste napravili strategiju, uradili analizu i prikupili sve relevantne informacije, svoje prisustvo na mrežama ćete bazirati na tome gde se vaša ciljna grupa nalazi. Nema potrebe da budete na svim mrežama, jer je to gubitak vremena i novca. Društvene mreže su kanal koji služi kao fokus grupa, kanal za slušanje i prikupljanje relevantnih informacija koje filtrirate i obrađujete za svoje i potrebe svoje ciljne grupe.

– Kako jedan startup može da koristi internet?

Kao i za sve drugo, potrebni su vreme i posvećenost. Moj savet svima koji kreću sa prisustvom na internetu, jeste da krenu od strategije i analize. Jednom kad sve to imate, to vam je osnova za sve drugo, pa i prisustvo na internetu. Morate imati jasno razrađen plan i viziju onoga što želite kako biste krenuli u implementaciju prisustva na internetu i na društvenim mrežama.

You may also like...

1 Response

  1. Stale kaže:

    Desetka za pisanje na Internetu. Predrag Staletić sa Instagrama.

Leave a Reply