Mala škola elektronskog poslovanja: WordCamp Europe u Beogradu!

WordCampe Europe 2017 Paris scena

Prvi WordCamp Europe održan je 2013. godine u Lajdenu, sledeće je bio u Sofiji, 2015. godine je domaćin bio Sevilja, prošle godine je do bio Beč i ove Pariz.

wordcamp europe paris 2017

WordPress je platforma koju sam počela da koristim neke 2014-te godine i od tog vremena sam aktivna u svakodnevnom učenju kako koristiti i raditi sa ovim CMS-om. Godinu dana kasnije, postala sam i deo lokalne WordPress zajednice i sa tim, član koji sve redovnije obilazi domaće i regionalne konferencije o WordPressu.

Gostujući u emisiji Polarotor a nakon povratka sa evropske konferencije WordCamp Europe, imala sam tu čast da podelim jednu lepu i važnu vest za sve nas iz Srbije. Beograd kao domaćin najveće evropske konferencije o WordPressu 2018. godine!

– Reci nam nešto više o WordPress konferenciji koja je održana prošlog meseca i o događaju sa kojeg si se upravo vratila.

U pitanju je WordCamp Belgrade 2017, treća po redu godišnja konferencija o WordPressu koja je 13. i 14. maja održana u Singidunum Univerzitetu. Cilj ove konferencije je edukacija i popularizacija WordPress platforme, CMS-a za izradu sajtova.

WordPress je platforma koju danas koristi 28% sajtova širom sveta i ta cifra će samo rasti. A zašto danas ponovo pričamo o WordPressu? Pa, iz razloga što sam se upravo vratila sa najveće evropske konferencije o WordPressu, WordCamp Europe 2017 koja je održana u Parizu. Tokom 3 dana događaja, održana su brojna predavanja i radionice o programiranju i developmentu, dizajnu, marketingu, pisanju sadržaja i imali smo prilike da slušamo neke od najeminentnijih imena iz IT industrije. Međutim, ono što je za nas još važnije jeste činjenica da je upravo Beograd domaćin sledeće WordCamp Europe konferencije koja će se 2018. godine održati od 14. do 16. juna u Sava Centru.

sa Matt Mullenwegom na WordCamp Europe 2017

– Kakav je tip konferencije WordCamp Europe i kad je počela da se održava?

Prvi WordCamp Europe održan je 2013. godine u Lajdenu, sledeće je bio u Sofiji, 2015. godine je domaćin bio Sevilja, prošle godine je do bio Beč i ove Pariz. Kako je sam WordPress open source CMS, tako je i poenta WordCamp Europe konferencije da bude otvorena i spaja ljude iz celog sveta, zbog čega se svake godine i održava u drugom gradu Evrope. Isto važi i za WordCamp US koji se jednom godišnje dešava u nekom od gradova Amerike.

Cilj organizatora sledećeg WordCamp Europe je da, edukacijom o Beogradu i o svemu tome što se kod nas dešava, motivišemo što veći broj ljudi da dođe u Beograd. Ova konferencija je, ujedno, i odlična prilika za ljude iz Srbije da – ako već nisu – ovladaju WordPressom, saznaju šta je sve to što mogu da rade sa njim, ali i način da pomognemo da odliv mozgova bude što manji.

– Da li kod nas postoji WordPress organizacija?

Ne u tom smislu. U Srbiji je zastupljena lokalna WordPress zajednica koja postoji od 2013. godine i broji preko 4000 ljudi. Više o njima se može saznati na sajtu wpserbia.rs kao i Facebook grupa WordPress Srbija. Sve što vas zanima o WordPressu, postavljanju sajtova, izradi tema i pluginova možete pitati na ovim adresama i vrlo brzo dobiti konkretan i koristan odgovor.

Leave a Reply