Ko su Twitter korisnici?

Procenjuje se da širom sveta Twitter koristi preko 500 miliona ljudi, a nedavno istraživanje firme koja se bavi analitikom društvenih mreža Beevolve, pokazuje interesantne rezultate, kada su u pitanju detalji poput: kog su pola najčešći korisnici, odakle dolaze, koliko često tvituju i slično. Istraživanje je sprovedeno sa ciljem boljeg razumevanja ove društvene mreže i njenog uticaja na poslovanje.
U proseku, milion aktivnih korisnika Twittera poslalo je više od milijardu poruka u poslednje tri godine, ali i jedan od četiri korisnika nikada nije objavio nijedan tvit!

Interesantan podatak je svakako da Twitter po korišćenju žene upotrebljavaju više nego muškarci i to u odnosu 53% na prema 47%! Ovo je dobar pokazatelj da IT kompanije, razni SM stratezi i developeri treba više pažnje da usmere i na žene, jer polako postaju primarne u korišćenju i drugih društvenih mreža sem Pinteresta.
Kada su u pitanju godine, dobijeni podaci su ograđeni činjenicom da su mlađe generacije slobodnije u korišćenju društvenih mreža i otkrivanju podataka o sebi, kao što su godine. S tim u vezi, situacija je sledeća: najveći broj korisnika Twittera ima između 15 i 25 godina – njih 73.7%, a za njima slede oni između 26 i 35 godina 14.9%, dok svega 6% pripada onima koji imaju 46+ godina. 
Po pitanju učestalosti tvitovanja, žene su i ovde u prednosti jer su aktivnije i tvituju u proseku 610 puta na prema 567 tvitova muškaraca (nije precizirano na koji vremenski okvir se odnosi ovaj podatak). Pored toga, žene su sklonije zaključavanju profila u odnosu na muškarce – 63.6% na prema 36.4%, što pokazuje da žene žele da imaju kontrolu nad svojim sadržajem i kome ga pokazuju, dok su muškarci ležerniji po tom pitanju.
Zahvaljujući činjenici da su žene aktivnije od muškaraca, rezultati su pokazali i da da je konverzacija na Twitteru usmerena najviše na porodicu, što može biti interesantan pokazatelj ženskim i porodičnim brendovima. Pored porodice, žene najviše pričaju o umetnosti, modi, zabavi i školovanju – eto ideja za razmišljanje 🙂 Kod muškaraca, situacija je nešto drugačija; najviše pričaju o tehnologiji, zatim slede zabava i sport, dok najmanje govore o poslu i porodici.
Ono što je mene posebno obradovalo jeste rezultat koji pokazuje da 68.9% korisnika Twittera svoje poruke šalje sa Apple telefona ili tableta na prema 31.1% korisnika koji u tu svrhu koriste Android.
Pored navedenih rezultata, istraživanje otkriva i podatke poput omiljene boje pozadine žena i muškaraca; da li poruke šalju sa zvaničnih ili nezvaničnih Twitter aplikacija; koja je najčešća reč upotrebljivana u opisu Twitter korisnika; odnos pratilaca i broja tvitova; analizu uticaja Twitter korisnika i druge zanimljive podatke. 

Analizu u celosti pogledajte na sajtu Beevolve.

Leave a Reply