Kraj automatizacije na Twitteru – kršenje ovih pravila može vas koštati naloga

kraj automatizacije na twitteru featured image

Iako najavljena pre dva meseca, vest da dolazi kraj automatizacije na Twitteru nekako je prošla ispod radara. O čemu se tačno radi i na šta treba obratiti posebnu pažnju?

U želji da poboljša korisničko iskustvo svojih – pa, korisnika, Twitter je doneo odluku da limitira, a ponegde i ukine mmogućnost automatizavije objava. Šta to, u praksi, znači? Samo to da se podešavanje tvitova, pa još korišćenje više naloga za objave iste sadržine više ne smatra primerom dobre prakse. Štaviše, zloupotreba ovog tipa može dovesti do privremene suspenzije Twitter naloga, pa i trajnog brisanja! Međutim, ni to nije sve.

Lajkovanje, retvitovanje, i praćenje istih ljudi sa više naloga koje vodite takođe nije dozvoljeno i, prema novim pravilima, smatra se zloupotrebom koja se kažnjava suspenzijom ili gašenjem naloga.

Ako želite da izbegnete kršenje pravila i suspenziju naloga, ovo su stvari sa kojima treba prestati:

  • ne objavljujte simultano isti ili sličan sadržaj na različitim nalozima, bilo kao neko ko vodi naloge ili ako imate/koristite servise i aplikacije za automatizaciju
  • nemojte simultano lajkovati, šerovati i zapraćivati ljude sa različitih naloga, bilo kao neko ko vodi naloge ili imate/koristite servise i aplikacije kojima možete selektovati više naloga i njima zapratiti određeni nalog.
Kraj automatizacije na Twitteru?

Šta je rešenje?

Pojedinima se možda neće svideti, jer uključuje dodatno vreme, ali dok ne dođe do novih promena, tako je kako je. Jednostavno, ako se već upuštate u “bildovanje” buzza i podsticanja interakcije na ovaj način – biće potrebno kreirati posebne statuse za iste objave na različitim nalozima. Sa druge strane, ako koristite servise poput Buffera, imate sreće. Usled novonastalih promena, Buffer je uveo mogućnost personalizovanja statusa kako za Twitter tako i za ostale društvene mreže. I dalje ćete moći da postujete na različite naloge koje vodite, sa dodatkom izmenjenih statusa.

Sve u svemu, prisustvo na društvenim mrežama, izgradnja brenda i zajednice na taj način postaju sve veći izazov. Kao što često pričam, mreže same po sebi jesu besplatne, vreme i trud koji ulažemo u njihiv razvoj nisu. Ove i slične promene samo navode da se presaberemo, izrađujemo kvalitetnije strategije, objave i gradimo smislenu komunikaciju.

Ako ste tek počeli svoj online put ili razmišljate o tome, a nemate iskustva ili vam treba pomoć profesionalaca – kontaktirajte me i videćemo šta možemo da uradimo. Do tada, zavirite među ostale tekstove i pronađite još korisnih saveta i trikova za svoj biznis.

1 Comment

  1. Miki

    Bilo bi dobro da Tviter više ne pooštrava pravila.

Leave a Reply