LinkedIn saveti 101 – šta treba a šta ne treba raditi kad gradite prisustvo na ovoj mreži

linkedin-saveti-101

Pred vama su svi osnovni LinkedIn saveti neophodni za građenje uspešnog profesionalnog prisustva na ovoj društvenoj mreži.

Nakon pisanja o tome kako se koristi LinkedIn par godina unazad, stvari se nisu mnogo odmakle na bolje. Povod za pisanje ovog teksta je upravo činjenica da ti LinkedIn saveti i nisu najsrećnije usvojeni, te je neophodno da iznesem jasne savete i smernice na koji način se gradi lični brend na ovoj poslovnoj društvenoj mreži.

LinkedIn nije (samo) vaš online CV

Za ovih 6 godina koliko je prošlo od izvornog teksta o tome kako se koristi LinkedIn, ova mreža je postala mnogo više od online baze biografija za posao. Shodno tome, promenila su se i neka pravila korišćenja i komunikacije. Više nije dovoljno samo objaviti vaše obrazovanje i relevantne poslove koje ste obavljali, set veština i obuka koje ste prošli. LinkedIn, kao uostalom i sve druge društvene mreže, traži interakciju, povezivanje sa ostalim korisnicima.

A to za sobom povlači sve ono što ste – do sada – uglavnom radili na drugim društvenim mrežama:

  • osmišljavanje strategije – prisustva/komunikacije/marketinga/promocije
  • ciljano kreiranje i objavljivanje sadržaja
  • interakciju sa ostalim korisnicima LinkedIna
  • pretragu relevantnih tema po hashtagovima

Za sve gorepomenuto potrebno su vreme i energija, neretko i novac, da bi sve bilo kako treba. A zašto to raditi?

LinkedIn 2019 statistika

Ako je 2012. godine brojao oko 250 miliona korsnika, LinkedIn danas ima preko 630 miliona registrovanih i preko 260 miliona aktivnih korisnika mesečno. Više od 70% profesionalaca sa ove društvene mreže nije iz Amerike; već iz Evrope, Afrike i Azije. A kako smo svojim ekspertizama i znanjima sve privlačniji stranom tržištu, koristi od LinkedIna postaju sve veće. 

Govoreći dalje o prikupljanju informacija i kontakata (pozdrav za LeadConovce :)), LinkedIn se pokazao kao najefektnija mreža! Istražujući više na ovu temu, HubSpot je utvrdio da je upravo LinkedIn 277% efektniji u generisanju lidova i konverziji od Facebooka i Twittera zajedno: 

Ako to nije dovoljan razlog da ozbiljnije pristupimo izgradnji prisustva na LinkedInu..

Pa, kako to da, i pored brojnih tekstova o tome kako se najbolje predstaviti i komunicirati na LinkedInu, i dalje tapkamo u mestu i ne radimo baš sve kako treba? Evo o čemu govorim.

LinkedIn saveti 101

Juče sam, po prvi put, blokirala nekog na ovoj društvenoj mreži. Inače nisam osoba koja je sklona uklanjanju neistomišljenika i stvaranju „bubble“ okruženja, što ne znači da sam spremna da trpim raznorazne besmislice. Samo zato što živimo gde živimo i okruženi smo iskrivljenom realnošću koja je postala poligon za najrazličitije frustracije i nesigurnosti, ne znači da to treba manifestovati /a ni trpeti/ u poslovnom okruženju.

Nametanje, sila, pasivna agresija nigde nisu poželjni niti se smatraju prihvatljivim, pa tako sastavljam ovu listu preporuka i saveta za kvalitetno izgrađivanje prisustva na LinkedInu.

Nemojte prodavati svoj proizvod/uslugu odmah pri prihvatanju konekcije

Samo zato što je osoba koju možda (najčešće) lično ne poznajete prihvatila vaš poziv za konekciju, ne znači da je prihvatila da bude „izbombardovana“ CTA porukama. Shvatite, niko ne voli da mu se javite sa (par stvarnih primera):

„Zdravo, _________, drago mi je što si prihvatila/o konekciju i što ćemo se bliže upoznati. Zanima me, ako želiš da podeliš tu informaciju, da li si u potrazi za kvalitetnim kreatorima sadržaja? Imamo bazu sjajnih pisaca koji mogu da ti proizvedu kvalitetan sadržaj koji se brzo rankira. Otvoreni smo za saradnju i imamo nekoliko paketa između kojih možeš da biraš…“

Ili:

Pozdrav, ________! Hvala na prihvatanju poziva! Smatramo da uz kvalitetnu web stranicu, pre prezentovanje usluga i delatnosti vaše firme možete povećati poslovanje“

Pre svega, to je nepristojno i u ličnoj konekciji, a kamoli online.

Šta bi sa osnovnom kulturom i pristojnošću, sa konkretnim upoznavanjem/povezivanjem pre nego što požurite sa promocijom svojih proizvoda ili usluga? Da ne pominjem kako je neizmerno važno da bar uradite osnovno istraživanje osobe sa kojom se povezujete i kojoj planirate ponuditi svoju uslugu. U oba primera, javile su mi se osobe sa ponudom usluga koje i sama radim i učim druge. Šta to govori o njima i o tome kako mene vide i doživljavaju?

Ovakvim nastupom, samo ste mi pokazali da niste ozbiljni, a ni relevantni, ponajmanje pristojni. Ne radite to.

Samopromocija na tuđim profilima i objavama

U pitanju je trend koji je već nekoliko meseci prisutan na lokalnoj LinkedIn sceni. Sigurno ste i vi primetili tzv. LinkedIn botove, ljude koji idu po tuđim objavama i iznose svoje mišljenje na sve, komentarišući i na autorove i komentare njihovih sagovornika. U redu je ostaviti komentar na nešto gde ste porepoznali da će vaše pisanje imati neku vrednost, nov ugao posmatranja ili podstaći konstruktivnu debatu. Sve drugo je samo obično spamovanje, pokušaj da se sebi prida veći značaj i privuče veća pažnja. U nekim slučajima i način za razbijanje algoritma o čemu govorim u sledećem primeru.

Izazivanje debate radi povećanih pregleda i „pobeđivanja algoritma“

Ujedno i razlog za blokiranje osobe koju sam na početku pomenula. Jedan vid samopromocije koji ima za cilj da se „razbije“ LinkedInov algoritam i poveća popularnost profila sa kojeg se „debatuje“. Iskoristiću lični primer:

Na objavu i pitanje da li danas možemo reći da imamo biznis ako nemamo web sajt, nakačila se osoba sa tvrdnjom da sajt apsolutno nije neophodan i iznela nekoliko razloga za to. Uredno se zahvalivši na komentaru, uvažavajući deo iznetog, obrazložila sam zašto sam napisala to što sam napisala, da bi usledio čitav niz komentara, što ubeđujućih, što samopromotivnih, pa čak i snishodljivih i pomalo drskih. Koji je razlog da to radite, bilo u ličnom kontaktu, ležernoj komunikaciji, a kamoli online, i na mreži koja predstavlja platformu za poslovno umrežavanje? Koju vrednost ima takva komunikacija, i koja je svrha jednog takvog nametanja?

Kao što sam na početku rekla, niko od nas nije dužan da trpi bilo šta što ga čini da se oseća nelagodno, a kamoli nekako drugačije. Osobe koje se rukovode ovakvim načinom predstavljana na LinkedInu (pa i drugde), to rade kako bi se predstavile bilo kao stručnjak, bilo kao autoritet na neke oblasti i teme. Kao i kod Facebooka, tako se i na LinkedInu vaše aktivnosti prikazuju vašoj mreži kontakata, stvarajući tako (mahom lažnu) sliku o nečijem kredibilitetu i vrednosti jer, Bože moj, svuda je ima i samo nešto komentariše.

U redu je odgovoriti na provokativan komentar, pa i dva do tri. A opet, sasvim je u redu i jasno i otvoreno prozreti tu igru i osobi staviti do znanja da za tim nema potrebe, pa i blokirati ako se takvo ponašanje nastavi.

Sad znate kako se ne treba ponašati, a šta je dobro raditi na LinkedInu?

Priključite se relevantnim grupama na LinkedInu

Povežite se sa profesionalcima iz svoje industrije ili one iz koje želite da učite kroz niša grupe i komunicirajte na teme koje su vam bitne. Na taj način ćete upoznati ljude koji su vam bitni – i oni vas, bićete informisani iz oblasti koje vas zanimaju i ostvariti dublje kontakte. Isto tako, koristite grupe da podelite i neki svoj sadržaj – onda kada je to umesno i nikako prenapadno.

Pratite hashtagove

Kao i na Instagramu, i na LinkedInu je, pored ljudi, moguće pratiti i objave pod hashtagovima, pa ja tako pratim #SocialMedia, #Copywriting, #DigitalMarketing i slične. Na taj način, ispratim ono što me zanima i uključim se u komunikaciju tamo gde smatram da ima smisla i da će to što napišem dodati neku vrednost.

Budite raznovrsni

Ovo se odnosi kako na sam sadržaj, tako i na vreme i oblasti objava. Delite članke, snimajte videe, pišite postove, objavljujte vizuale, šerujte tuđe objave… Nema tu neke velike nauke; video sadržaj je, još uvek, primaran u digitalnom svetu i, kao takav, izaziva najveću vidljivost. Što ne znači da ostale tipove sadržaja treba zanemariti.

Takođe, sve te priče i tekstovi „Najbolje vreme za objave“ ne treba koristiti kao vodič jer, u stvari, ne postoji tačno određeno idealno vreme objave. Sve što važi za ostale mreže, primenjivo je i ovde. Demografija, vreme aktivnosti i sama vremenska zona, teme koje pokrećete, hashtagovi, samo su neke od stvari koje utiču na to da li i koliko će vaša objava biti popularna i kome.

Savet za kraj

Samo zato što je LinkedIn u trendu rasta, ne znači da ga treba zloupotrebljavati. Ne budite nametljivi, dežurna sveznalica i mirođija – što bi rekli stari. Budite redovno aktivni u umerenom obimu i ne jurite za svakim klikom; osmislite strategiju prisustva i interakcije koja vam neće oduzimati mnogo vremena, ali će doneti rezultate. To znači, smisleno i ciljeno objavljivanje, povezivanje sa ljudima iz industrije koji su vam bitni i od kojih želite da učite, delite svoje znanje i ekspertizu kroz konkretne primere i pratite napredak koji neće izostati.

1 Comment

  1. Jelena

    Draga Ivana, Kako se onda obratiti na Linkedinu? Na koji način ponuditi proizvod ili uslugu a da to ne bude napadno?

Leave a Reply