Motorola pilula i tetovaža za zaboravne

U vremenu u kojem živimo, preplavljeni smo društvenim mrežama, mail nalozima, info portalima…pa mobilni telefoni, aplikacije…, sigurno ne koristimo jednu istu lozinku za sva ta mesta koja posećujemo. I sigurno nam se, bar jednom, desilo da lozinku zaboravimo. Motorola ima rešenje u vidu – pilule!

Predstavljena kao model za računarsku bezbednost budućnosti, Motorola pilula u sebi sadrži malešni čip koji radi bez baterije – koristeći stomačnu kiselinu. Šta ova pilula tačno radi? Navodno, šalje 18-bitni jedinstveni signal koji vaši aparati potom primaju i prepoznaju kao lozinku. Motorola je ovu pilulu nazvala „The authentication vitamin“, a navodno je odobrena od strane američke administracije za hranu i lekove, ali propratni efekti nisu poznati.

Prema rečima direktora za napredne tehnologije u Motoroli, Regine Dugan, ovaj koncept je još uvek u svojoj beta fazi ali otvara vrata ka budućnosti i novom načinu zaštite.

Pored pilule, na All Things Digital konferenciji su predstavili i privremenu digitalnu tetovažu koja u sebi sadrži antenu i određene senzore, a svrha joj je da takođe služi za autentifikaciju – bilo pri poslu ili kao način plaćanja – manje je izgleda da se ova tetovaža može izgubiti, za razliku od novca ili kartice.

Evo i priloga:

Leave a Reply