Ne veruj svemu što vidiš

U ovo današnje vreme, postalo je uobičajeno da su društvene mreže, u velikom broju slučajeva,  ispred novina kada je u pitanju brzina objava vesti. Dosta offline novinskih izdanja, magazina i časopisa nalazi se na Twitteru i Facebooku odakle crpe inspiraciju za svoja izdanja, ali da li možemo i smemo da a priori verujemo svakoj online objavi, pa ma kako kredibilan da je izvor iste?

Fotka preuzeta odavde

Uradiš printscreen i objaviš pohvalu, kritiku, lepu saradnju, zadovoljnost brendom i to neko tamo vidi, ako je vest objavi, napravi priču i tako redom. Pojavom LemmeTweetThatForYou istinitost pada u vodu jer, na ovom servisu, sve je moguće lažirati! Na bezazlen i šaljiv način, sama sam to uradila ovako:

Jednostavno upišeš korisničko ime osobe koja hvali tvoj ili kudi konkurentski proizvod/brend/kompaniju, sadržaj poruke, pa čak i vreme, retvitove i fejvove – printscreen-uješ, objaviš i gotovo! Dok se posle objasniš i opereš, šteta je nastala. Ono što je (možda) nastalo kao alat za zabavu, vrlo brzo može postati i sredstvo za zloupotrebu, urušavanje nečije reputacije i kredibiliteta. Ne znam da li su i oni koristili isti servis, tek, pogledajte kako to rade Njuzovci:

Tako da znate, pored lažiranja diploma, radnih mesta, partnera i ostalog, sada se lako lažiraju i tvitovi. Ako vam je tekst zanimljiv i koristan, podelite ga dalje – što više ga ljudi vidi i upozna se sa ovim – ma koliko šaljivim ipak obmanjujućim servisom – više ćemo svi paziti ubuduće na raznorazne objave, kako ih ne bi uzimali zdravo za gotovo.

Leave a Reply