Novi Facebook Timeline za Brendove

Sviđalo se to nama ili ne tek, 30. marta sve facebook fan stranice dobiće novi izgled i sa njime nekoliko izmena. O čemu se radi i šta je sve drugačije, pored kompletne izmene templejta, pokušala sam da objasnim u ovom tekstu.

Cover Photo

Kao i u slučaju naših profila, tako i fan stranice dobijaju cover photo iliti naslovnu fotografiju. Ujedno, ovo je deo koji mi se dopada jer nam omogućava da iskažemo svu svoju domišljatost i kreativnost, poštujući striktna Facebook pravila: bez isticanja cene, poziva na kupovinu, lajkovanje ili deljenje sadržaja, kao ni bilo kog drugog poziva na akciju.

Profilna fotografija
Format profilne fotografije sada je promenjen i dimenzija je 180×180 piksela. Idealno za stavljanje logoa, kako biste vizuelno povezali Brend sa stranicom i omogućili lakšu prepoznatljivost.

About sekcija
Iako je ova opcija postojala i ranije, sada joj je data veća uloga tj. Vidljivost, jer se nalazi odmah ispod profilne fotografije. Shodno tome, trebalo bi se više i detaljnije pozabaviti tekstom koji tu treba da stoji; ako je stranica u kategoriji Local Business, tu stavljate adresu, kontakt telefon i radno vreme; ako ste u drugim kategorijama, stavljate opis u do 255 karaktera – jasno, konkretno i nedvosmisleno, kako bi posetioci odmah znali o čemu je reč.

Baner sa aplikacijama
Novi Facebook Timeline za fan stranice uveo je i drugačiji prikaz aplikacija. Umesto dosadašnje pozicije na levoj strain stranice, aplikacije se sada nalaze ispod naslovne fotografije, a pored About sekcije i u pitanju je baner na kome su aplikacije prikazane fotografijama. Prostora ima za 12 aplikacija, od kojih su 4 vidljive na samoj strani, dok za ostale treba kliknuti na strelicu. Preporučljivo je prilagoditi svaku fotografiju za prikaz aplikacije, dimenzije su 111×74 piksela.

Privatne poruke
Nova opcija unutar izmenjenog Fan Page Timelinea je i mogućnost slanja privatnih poruka, od strane fanova. Ovo može biti vrlo koristan dodatak, naročito u situacijama nekih negativnih iskustava, sumnji, ukazivanja na neke greške i slično. Tako dobijate mogućnost da, bez neke veće gužve, rešite problem i ne suočite se sa javnim negativnim publicitetom. Za omogućavanje ove opcije potrebno je da odete u Admin Panel, zatim Manage, Edit Page a potom u Manage Permissions.

Friend Activity
Ovo je prva stvar koju ćete videti, kad pristupite stranici. Facebook nastoji da integriše aktivnosti fanova u svakom smislu i zato želi da prvo što vidite bude njihova interakcija sa brendom.

Highlight i Pin to top
Dve nove opcije koje služe da posebno naglase sadržaj koji ubacujete. Highlight služi da željeni tekst zakačite preko cele stranice tj. preko obe kolone i koristan je za najave, promocije i slično; dok Pin to top služi da željeni sadržaj postavite i zakačite u sam vrh stranice, gde će ostati nepromenjeno do 7 dana. Ovo je korisna opcija kod informacija poput nagradnih igri, konkursa ili ako ne želite nešto da zaboravite.

Milestones
Jedna od najzanimljivijih opcija novog Timelinea je svakako Milestones iliti Prekretnica. Idealan alat za pričanje priče o brendu, počecima, razvijanju, putu uspeha. Dodatna pogodnost je ta što je moguće ubacivati te podatke i retroaktivno, praveći lepu i korisnu vizuelnu istoriju Brenda. Kad postavljate fotografije u okviru Milestonea, vodite računa da budu dimenzija 843×403 piksela. Evo nekoliko primera (preuzetih odavde):

 

Admin Panel
Podešavanja, obaveštenja, statistika, privatne poruke..sve je dostupno i vrlo pregledno preko novog Admin Panela, koji se nalazi u samom vrhu fan stranice i vidljiv je samo administrator/ima stranice. Sve što je vezano za upravljanje stranicom i kreiranjem fb oglasa, može se uraditi iz ovog panela.

Da li će se ove izmene pokazati kao uspeh ili promašaj, ostaje da vidimo; ipak, na prvi pogled, neke od novih opcija deluju vrlo korisno i osvežavajuće – isprobaćemo (kad moramo) i videti.

Leave a Reply