Instagram fenomen

Nedavno je izašla Instagram aplikacija i za Android telefone, a sada i vest da ga je kupio Facebook.  Svedoci smo Instagramomanije u svom sve rastućem jeku i evo o čemu se radi.

 

U septembru prošle godine, kada sam na Portalu Organ Vlasti predstavila ovu iPhone foto aplikaciju, saznala sam da broji oko 5 miliona korisnika. Već u martu ove godine, podaci su govorili da Instagram ima preko 27 miliona korisnika – a pre pojave verzije za Android. Samo u prvih 24 sata po puštanju Android aplikacije, Instagram je imao više od milion skidanja, izazvavši pravu pometnju među Apple korisnicima. Od kad je prvobitno nastao, Instagram je bio mesto za Apple fanove, njihova jedina oaza i ekskluziva u odnosu na sve ostale društvene aplikacije i mreže. Mesto na kojem su iPhoneovci i iPadovci razmenjivali svoja iskustva u hvatanju dragocenih trenutaka, igranju sa filterima, ramovima, ukrasima; nešto po čemu su se dodatno izdvajali od drugih i tako im je odgovaralo. Instagramovci su do nedavno bili hipsteri i komuna za sebe; pojava Androidaca im je poljuljala pozicije i učinila ovo gotovo sveto mesto manje poželjnim.

Činjenica je da su se stvari promenile dolaskom Android korisnika.  Ne mali broj njih je pootvarao naloge i zapratio gomile ljudi, bez da su sami postavili ijednu fotografiju – kao po onoj – videla žaba kako se konj potkiva pa i ona digla nogu (bez uvrede). Dojučerašnji klub iPhoneovaca postao je dostupan svima i time je izazvana velika negativna reakcija, kako prema tvorcima Instagrama, tako i prema novim korisnicima ove mobilne aplikacije. Takođe, ovim potezom samo je produbljen jaz između dve grupe okorelih protivnika mobilnih korisnika – do skoro nisam ni obraćala pažnju da postoji pravi mali rat između iPhoneovaca i Androidaca. A onda je odjeknula vest kako je Facebook kupio Instagram za milijardu dolara!

Ove dve velike i bitne promene i vesti neminovno su zabrinule najzagriženije Apple korisnike i zaljubljenike u ovu foto aplikaciju. Ljudi se sa pravom zapitali i zabrinuli kako li će sve te okolnosti uticati na dalji rad i koriščćenje Instagrama. Neki su otišli i korak dalje, zatvaranjem naloga i prebacivanjem na drugu iPhone only aplikaciju YouPic sa željom da sve ostane kao što je i bilo. Takođe, pojedini trajno prekidaju sa svojim mobilnim foto zabeležavanjem i dovijaju se da sve dosadašnje radove skinu na svoj računar. U tome im pomaže sajt poput Instaporta, koji je juče dobar deo dana bio potpuno nedostupan, usled rastuće navale i potražnje za očuvanjem delića Instagram raja.
Dublje posmatrano, Instagramomanija se može tumačiti i kao sociološki fenomen.  Stvari su otišle tako daleko da sam odabir mobilnog telefona definiše naš identitet – više nismo osobe koje koriste mobilne telefone za poruke, pozive, slanje i primanje mailova; sada smo iPhoneovci, Androidci, Blackberryjevci (ček’, ko su beše ti) i slično. Nešto poput grupica koje su se formirale u školama: imali smo ‘cvetiće‘ iliti snobove, ‘padavičare‘ iliti otpadnike, ‘wannabeje‘ iliti željne pažnje i slično. Ko je nad kim superiorniji, ko bolji i imućniji, pametniji i snalažljiviji.. Na ovom primeru vidimo onu iskonsku ljudsku potrebu za pripadanjem određenoj grupi/plemenu i identifikovanjem sa istom.

Dok jedni sa drugima ratuju, prodavci i kupci zadovoljno trljaju ruke, kao i konkurencija. Tržište je veliko i cveta, dovoljno je kolača za sve.

Leave a Reply