LSPR poseta medijima

U okviru LSPR škole u Represent Communications agenciji, kao poslednji čas organizovana nam je poseta medijima, kako bi iz prve ruke videli, čuli, saznali za njihov odnos prema PR-u i komunikacijama, ali i upoznali se sa vrstom i načinom rada u jednom nedeljniku, dnevnim novinama i televiziji.

Kao polaznici 17. generacije LSPR škole, posetili smo mlad ali prepoznatljiv nedeljnik Novi Magazin, dnevne novine Blic, a bili smo i gosti državne televizije RTS. Između ostalog, saznali smo kako jedan nedeljni magazin funkcioniše i koje su mu prednosti a koje mane; kada je najzgodnije vreme za slanje PR tekstova i saopštenja i slično. Takođe, upoznali smo se i sa radom online izdanja magazina, saznali kako vode i uređuju web sajt, koja je dinamika unosa vesti, kakva im je dnevna poseta i jesu li zadovoljni njome, kao i u kojoj meri su integrisani sa društvenim mrežama. U Novom Magazinu, ugostio nas je gospodin Voja Tufegdžić.
U okviru posete RTS-u, videli smo studio iz kojeg se emituje Dnevnik i Ovo je Srbija, kao i studio gde se snimaju ili uživo emituju emisije poput Oko, Oko magazin, Reč na reč i druge; a neki od nas su imali priliku i da se užive u ulogu kako voditelja tako i kandidata za Predsednika. Upoznali smo se i sa radom informativne redakcije, a uspeli smo i da malo detaljnije popričamo sa urednikom Nenadom Stefanovićem, koji nam je bio i jedan od predavača.
U Blicu nas je dočekao Milan Vukelić i poveo nas je u obilazak redakcija u okviru kojeg smo videli gde nastaju Blic Žena, Nin, Auto Bild, kao i sam Blic ali i 24 sata, koji su sada integrisani tim. Tu smo, između ostalog, saznali da svi novinari pišu sve: kako za štampana, tako i za onlina izdanja. Zanimljiv podatak je da prostorije Blica imaju i odeljak za zabavu – sa sve pikadom i stonim fudbalom, što me je odmah podsetilo na Google u mini mini izdanju. Veliki utisak na mene je ostavio koncept open spacea u kojem je sve svedeno, transparentno i pregledno, a ponajviše integrisani ekrani preko celog zida, na kojem se prate online izdanja sa vrlo detaljnom analitikom u real timeu.
Dinamičan dan koji nam je priredila LSPR škola oslikava šta neko ko se bavi PR-om i komunikacijama može da očekuje od ovog posla: mnogo svakodnevnih kontakata sa različitim ljudima; poznavanje metodologije rada različitih medija i praćenje rokova za objave; pravovremene i odmerene reakcije na krizna dešavanja;  svestrano obrazovanje i praćenje najnovijih vesti, trendova, tehnoloških napredaka i kulturno/ekonomsko/političkih dešavanja.

Leave a Reply