Ono kad Twitter uništi karijeru!

Koliko ste puta naišli na tekst koji poručuje da se prisustvo na društvenim mrežama ozbiljno shvati i da bar tri puta razmislimo pre nego što nešto objavimo? U poslednjih par dana, desila su se dva slučaja koja će vas, ako do sada već niste, ozbiljno nagnati da porazmislite o svom online ponašanju.

Nepromišljeni tvit dojučerašnje PR direktorke kompanije ICA, Justine Sacco koštao ju je reputacije i posla u gorepomenutoj firmi.

Going to Africa. Hope I don’t get AIDS. Just Kidding. I’m White!
Neuspešan pokušaj pošalice izazvao je burnu reakciju na globalnom nivou i trenutnu (negativnu) popularnost koju Justine sasvim sigurno nije mogla ni da sanja da će dobiti. Verujem da će, nakon ovakvog iskustva, sledeći put dobro razmisliti pre nego li išta objavi online (u međuvremenu je obrisala sve svoje naloge na društvenim mrežama).
Svega dan kasnije, na srpskom webu je odjeknula vest da se Aleksandar Šapić povlači iz Demokratske stranke, da bismo ubrzo saznali kako je, u stvari, smenjen sa mesta generalnog sekretara stranke zbog neprimerenih izjava na Twitteru:
Kad šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc dolazi u posetu nekoj zemlji regiona, malo je naslov nezgodan. Kad treba napisati da su ga primili.
Prema navodima štampanog izdanja Blica, rukovodstvo DS zahtevalo je od Šapića da podnese ostavku na mesto generalnog sekretara zbog vređanja Sebastijana Kurca, austrijskog šefa diplomatije.

Mislim da su ova dva primera sasvim dovoljna da vas nagnaju da preispitate svoje online ponašanje i da usvojite pravilo po kojem NIKADA ne treba objavljivati ono što ne inače biste želeli da vaša porodica, prijatelji, poslovni saradnici i partneri vide, čuju ili saznaju.

3 thoughts on “Ono kad Twitter uništi karijeru!

 1. Vojislav Rodic

  Један од савета је да жељену објаву прво напишете у неком другом едитору текста, затворите, не гледате 5 минута (или чак преноћите), а онда поново, полако, прочитате и то гласно, па размислите како вам звучи (без обзира д али сте користили емотиконе) а при том замислите да вас слушају: шеф/директор, разредни старешина, родитељи, ….

 2. Power MIlan

  Strongmenovo pravilo za upotrebu tvitera za javne ličnosti:

  “Svaki tvit je konferencija za štampu, u pokušaju”

 3. Todorovic

  Samo mala distinkcija, jedna stvar je ako ste funkcioner, druga stvar ako ste sami svoj čovek… Ako je ovo drugo, bez opasnosti, samo što je moj savet nikako van okvira pristojnosti…

Leave a Reply