Snapchat 101 – treba li ga i kako koristiti?

Snapchat i novi mediji – ko o čemu, marketari poslednjih nedelja samo o tome “bruje“, te je logično pitanje: treba li da smo na njemu i ostalim “novotarijama” i kako se on, uopšte, može (is)koristiti?

 

Iako realno postoji od neke 2011. godine, Snapchat je nekako tek ove godine dospeo u fokus (lokalnih) marketara i brendova, možda zato što je isprva bio preplavljen klincima koji su jedni drugima slali eksplicitne samouništavajuće poruke i bezvezne snepove. A možda i zato što još nisu bili shvatili kako ova aplikacija funkcioniše jer, sve što smo mislili da znamo o društvenim mrežama, u ovom slučaju ne važi.

 

snapchat-i-novi-mediji-m

Šta Snapchat nije?

 

Snapchat nije Facebook. Tamo nećete naći beskonačne skrolove neželjenog sadržaja, bustovane reklame, prodaju u klasičnom smislu i gomile ljudi koji hejtuju sve i svja (osim ako im koncept naloga nije a priori takav).

Snapchat nije Twitter. Akcenat nije na tekstualnom sadržaju, RT-ovima, prozivci neistomišljenika ili javnih ličnosti, političara..

Snapchat nije Instagram. Nema linkovanih hashtagova, nema reklama sa Facebooka, a ni ostalih društvenih mreža, nema veliku konkurenciju kada je oglašavanje u  pitanju.

Snapchat nije blog. Ne treba ga gledati kao online dnevnik i mesto za sve one “jela sam, pila, bila ovde” akcije – osim ako niste travel/food/fashion bloger i od toga živite 🙂

Snapchat ne treba gledati kao što posmatramo i istražujemo ostale društvene mreže; on nije platforma preko koje ćete skupljati lajkove, šerove, bustovati sadržaj, meriti broj poseta ka vašem sajtu, praviti direktnu prodaju i tome slično; on jednostavno nije ono na šta smo navikli poslednjih godina.

 

Šta Snapchat jeste?

 

Snapchat je aplikacija pomoću koje možemo izgraditi brend od sebe, onoga što radimo, što predstavljamo, proizvodimo, promovišemo. To je kanal koji omogućava da objavljujemo uvek nov, drugačiji i svež sadržaj iz sata u sat, tokom 24 časa. Kratka, informativna, zanimljiva i drugačija foto i video forma, a čak ni tekst nije nedostupan, jer su nedavno proširili opciju pisanja do 80 karaktera (i ukinuli mogućnost proširenja copy/paste praznog prostora iz Notes).

 

snapchat-i-novi-mediji-v

U koje svrhe nam može poslužiti Snapchat?

 

Snapchat može biti (i jeste) odličan kanal za samopromociju i izgradnju ličnog brenda, kao i za dodatni brand awareness bilo javne ličnosti, akcije, kompanije i slično.

Savršen je za ekskluzivne najave, promocije, popuste, pogodnosti u trenutku – adidas je, recimo, na Snapchatu predstavio svoju kolaboraciju sa Pharrellom Williamsom, a nedavno otkriveni Chocolate Johnny je upravo zahvaljujući Snapchatu od svoje čoko radnje napravio instant hit i povećao prodaju onoliko 🙂 Kako? Zahvaljujući razumevanju aplikacije, konstantnoj prisutnosti i svakodnevnim zanimljivim sadržajem, kao i inovativnosti u njihovoj primeni: najskuplji i najprestižniji sidnejski restoran u kojem su poznate i javne ličnosti redovni gosti, Catalina, bio je obeležen upravo njegovim geofilterom i svako ko je snepovao sa njim, imao je mogućnost da dobije besplatnu čokoladu! Reklama koja nema cenu 🙂

snapchat-i-novi-mediji-v2

Od lokalnih primera, svakako se izdvaja Fanta Srbija iliti @fantasrb koji je, za svega 3 dana kampanje postigao zavidan uspeh koji traje i danas, što je rezultat odlično urađenog istraživanja tržišta, analize i određivanja ciljne grupe i kreiranja sadržaja namenjenog upravo njima, na platformi na kojoj jesu:

snapchat-i-novi-mediji-v3

O tome da li treba da smo svuda – pa i na Snapchatu, ili ne – nedavno sam rekla koju upravo na ovoj društvenoj mreži:

a tekst ću završiti nekim statističkim podacima koje znam da volite:

– 100 miliona aktivnih korisnika dnevno
– 60% dnevnih korisnika kreira sadržaj na Snapchatu
– 10 milijardi video pregleda dnevno
– 9000 fotografija se podeli svake sekunde
– 76% korisnika Snapchata vrši online kupovinu
– 73% milenijalsa koristi Snapchat

Metrika na koju smo  navikli u ovom slučaju nije od značaja, koliko činjenica šta i kako korisnici Snapchata urade nakon što su konzumirali vaš sadržaj. Od toga da su nešto skuvali, pročitali, učestvovali u anketi, pa do toga da su imali pristup nekoj ekskluzivnoj informaciji koju nisu na drugom mestu saznali, kupili nešto po povoljnijoj ceni ili dobili posao; Snapchat menja način na koji se sadržaj kreira i konzumira pa eto bar jednog razloga zbog kojeg mu vredi posvetiti malo (više) vremena. A ako ste već tamo, potražite me kao @organvlasti 🙂

Leave a Reply