Upoznajte novu društvenu mrežu App.net

Internetom se sve više širi buzz o novoj društvenoj mreži iliti microblobing platformi (koja nije novi Twitter iako na njega u prvi mah liči zbog načina komuniciranja) App.net. U pitanju je, u neku ruku, servisna društvena mreža za programere mobilnih aplikacija koji na ovoj platformi mogu predstaviti svoje radove i pronaći zainteresovane kupce, uz nadoknadu od 50$ godišnje.


Na samom sajtu, možete pročitati šta o sebi kažu:

App.net is a different kind of social platform. We’re building a real-time social service where users and developers come first, not advertisers.” “…We believe that advertising-supported social services are so consistently and inextricably at odds with the interests of users and developers that something must be done.” “…We are selling our product, NOT our users.
Malo konkretnije, ciljna grupa ove platforme su developeri/programeri mobilnih aplikacija koji korišćenjem App-a, kreiraju web prisustvo svojih mobilnih aplikacija čime podižu svoju vidljivost na webu i omogućavaju potencijalnim kupcima da na jednom mestu saznaju sve pojedinosti i upoznaju se sa proizvodima koje bi kupili.

Osnivač ovog društvenomrežnog servisa je Dalton Caldwell (app developer), koji je na ideju pokretanja App.net-a došao nakon pisanja posta na svom blogu početkom jula, revoltiran Twitterovim API izmenama i onome što one čine:

Nakon posta i realizacije ideje o App.net, Caldwell je dobio ponudu od Facebooka da otkupe ideju i pripoje je sebi, koju je odbio, uputivši javno pismo Marku Zukenbergu sa razlozima zašto.
Već 13. jula, Caldwell je sa svojim timom pokrenuo fond za prikupljanje 500.000$ za 30 dana, kako bi App.net oživeo i krenuo sa radom. Prikupljanje je obustavljeno 13. avgusta i za to vreme, uspeli su da sakupe preko 800.000$ – što dovoljno govori i o ozbiljnosti samog projekta i o veri koju programeri imaju u njega.
Kako App.net radi?
Po ceni od 50$ godišnje, dobijate članstvo u ovoj stručnoj društvenoj platformi, što vam daje mogućnost da se upoznajete, družite i sarađujete sa profesionalcima iz programerske branše. Po ceni od 100$ godišnje, pored toga što ste korisnik ove društvene mreže, dobijate i set programerskih alata za kreiranje mobilnih aplikacija za App.net, podršku i analitiku; a za skromnih 1000$ i priliku da se lično sastanete i upoznate sa Daltonom Caldwellom. Listu aplikacija koje korisnici rade, možete pregledati ovde.
Aplikacije koje kreirate jesu i ostaju vaše vlasništvo i u svakom trenutku imate mogućnost downloadovanja kompletne arhive na vaš računar.

Zaključak:

App.net je platforma za spajanje developera aplikacija i njihovih korisnika; mesto na kojem će aplikacije moći da se prave i predstavljaju potencijalnim korisnicima širom sveta; aplikacije koje će biti oslobođene reklama unutar njih, kao i sa same platforme; univerzalan online prostor za profesionalce da razmenjuju iskustva, ideje, ali i ostvare saradnje, pronalaze nove poslove i slično.
Da li biste platili (i koliko) da imate pristup društvenoj mreži koja vas neće bombardovati ciljanim/targetiranim reklamama i sponzorisanim tekstovima/tvitovima/porukama?

Leave a Reply