Novinarska etika

Online zajednicu danas je, uglavnom, uznemirio noćašnji neprijatan događaj koji se na Twitteru desio između novinara Aleksandra Jovanovića i aktiviste i blogera, Nikole Jovanovića. Vest o tome prenela sam na portalu Organ Vlasti, a na blogu iznosim svoj utisak.
 
 fotka preuzeta odavde

Šira slika:
Nikola Jovanović, na Twitteru poznat kao @PeckoPivo nedavno je pokrenuo (meni) vrlo interesantan i potreban blog Urednik, a koji se bavi kritikom (kvazi)novinarstva u Srbiji. Na meti su sva štampanja izdanja – od Blica, Kurira, preko Novosti, Aloa, pa i do online portala B92 i Telegraf. 
 
Povod za neprijatnu situaciju i ozbiljne pretnje koje je Nikola noćas primio od novinara i pomoćnika urednika portala Telegraf Aleksandra Jovanovića, jesu jučerašnja pisanja štampe o maloletnoj devojčici koju je ubio otac sa sve pominjanjem njenog imena i prezimena (?), koja je Nikola kritikovao na pomenutom blogu.
 

Kritika koja je – po meni  – bila sasvim na mestu izazvala je jako proste i uznemirujuće pretnje od strane novinara Aleksandra Jovanovića, koje je kasnije izbrisao sa svog twitter profila, ali koje možete pogledati u objavi na Portalu, kao i širom interneta (koji ništa ne zaboravlja).

Negde sam napisala: od kritike se brani argumentovano ili nemoj uopšte, svakako ne uvredama a pogotovo ne pretnjama. Svedoci smo da nam je novinarstvo srozano do same granice prihvatljivosti i ukusa – kao i sama država. Ipak, to nije i ne sme biti opravdanje za ispade ovakve i slične vrste, kao ni pominjanje pojedinih kako je bio pijan i zbog toga malo preterao. Ovakvo ponašanje niti je novinarsko, a još manje ljudsko; svi smo odgovorni za reči i dela koje pričamo i radimo i sve je podložno kritici. Sa druge strane, čak i kada ta osoba/osobe svoj profesionalizam gradi isključivo na skandalima, vređanjima, – to je ne opravdava i ne umanjuje jedan ovakav ispad.
Nikoli se zamera da je anonimus, radnik banke, bloger a ne novinar i da ne zna kako stvari u novinarskom svetu funkcionišu. Kakve to veze ima sa bilo čim, ponajmanje sa vrlo preciznim i opasnim pretnjama po njega kao ličnost koje je noćas primio? Novinarka Suzana Trninić lepo je na Twitteru napisala:

Novinarstvo mora da bude pretnja, ali – neistini, kriminalu, korupciji.. Na kritike se odgovara argumentima, a ne pretnjama.

2 Comments

Ostavite odgovor