Uticaj na Facebooku

Nedavno Facebook istraživanje na temu uticajnosti onoga što tamo radimo,  pokazalo je interesantne rezultate po kojima muškarci više veruju ženama, nego žene ženama. Istraživanje su radili Sinan Aral i Dylan Walker sa NY univerziteta i evo do kojih su saznanja došli.
 
 Fotka preuzeta odavde

Koristeći Facebook aplikaciju za ocenjivanje rejtinga filma, poslato je 42.000 poruka nasumičnim prijateljima vise od 7000 korisnika ove društvene mreže, sa ciljem provere ko i kako reaguje i odgovara na njih. 
 
Fotka preuzeta odavde

Analizirajući tako dobijene podatke (aplikaciju je instaliralo vise od 1000 korisnika), dobijeni su sledeći rezultati:

–    Muškarci su 49% uticajniji od žena
–    Žene su 12% manje podložne uticaju od muškaraca
–    Žene vrše 46% više uticaja na muškarce, nego na same žene
–   Uticaj raste sa godinama, tako da ljudi preko 31 godine imaju 51% više šansi da utiču na svoje prijatelje, nego oni ispod 18
Trenutni status takođe ima veliku ulogu u određivanju uticaja. Tako su oni koji nisu u vezi ili braku 113% uticajniji od onih koji su u vezi i 128% uticajniji od onih koji imaju status “Komplikovano je”. Sa druge strane, ova uticajnost prestaje jednom kada se dođe do braka i istraživači ovaj rezultat tumače pretpostavkom da je to zbog toga što možda osećamo društvenu odgovornost da reagujemo na akciju partnerovih prijatelja i porodice, što prestaje onda kad “vežemo čvor”.
Otud i ne čudi što su reklame i razne marketinške kampanje pune žena koje preporučuju najrazličitije proizvode:

A tu je i ona dobro poznata Old Spice reklama, targetirana specijalno za nežniji pol 🙂

Leave a Reply